Inici » Resultats de cerca » Energi K

TecnologiaCiències naturalsAplicacions de l'aigua en moviment

Codi a embedir Copiar

Aplicacions de l'aigua en moviment

L'aigua està en constant moviment: s'evapora, cau en forma de pluja o neu, baixa pels rius i el cicle es torna a repetir. "Energi K" explica com aquest moviment constant de l'aigua pot servir per generar energia i també ser útil per als transports.


L'aigua es compon d'oxigen i hidrogen. A la natura es troba barrejada amb altres substàncies, així que només es pot obtenir aigua pura en un laboratori mitjançant un procés de purificació. Una de les curiositats de l'aigua en estat pur, la del laboratori, és que no condueix l'electricitat.


A la natura, l'aigua es pot trobar en estat sòlid, en forma de neu o glaç; en estat líquid, als rius, mars i oceans, o en estat gasós, com a vapor a l'atmosfera terrestre juntament amb l'oxigen i el CO2. El canvi d'estat de l'aigua es deu a la temperatura que té i als elements que hi tingui dissolts.


Lluc Piejó, físic, explica que l'aigua corrent és una aigua que té energia fruit del seu propi moviment. Aquest moviment es pot utilitzar per fer moure maquinàries. En canvi, l'aigua estancada no es mou, però té una energia amagada, l'energia potencial, que es pot veure quan aquesta aigua cau en un salt d'aigua.


Als mars i oceans també hi ha molt de moviment. A l'oceà Atlàntic, per exemple, hi ha un corrent que mou aigua des del golf de Mèxic fins al Regne Unit a una velocitat de noranta-set quilòmetres per dia.


El moviment de l'aigua pot tenir diferents causes. Per exemple, les onades del mar es formen per l'impacte del vent sobre la seva superfície. La resta de moviments els provoca l'efecte de la gravetat.


Quan més es mou l'aigua és quan es troba en estat gasós, quan la convertim en vapor. El vapor es pot fer servir per moure maquinària o per generar energia.


  • Programa Energi K
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2008
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Física, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa