Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsFets de l'any 2007

Codi a embedir Copiar

Fets de l'any 2007

Canvi climàtic, mobilitat i energies renovables són alguns dels temes destacats de l'any 2007 que repassa aquest capítol del programa "El medi ambient".


Les conferències fetes durant l'any 2007 ho han deixat ben clar: el canvi climàtic és una realitat, és un problema greu i les activitats humanes en són la causa principal. Probablement el 2007 serà recordat com l'any en què aquest fenomen va ser assumit com un dels majors reptes del planeta gràcies al pes de les evidències científiques.


A l'Àrtic, el canvi climàtic actua amb rapidesa. Això pot obrir una nova ruta marítima i facilitar l'accés a grans recursos naturals. Potser per això, Rússia va plantar la seva bandera al fons del pol nord, va reivindicar un territori com feien els antics exploradors.


I la lluita contra el canvi climàtic va tenir recompensa. "Una veritat incòmoda", d'Al Gore, va rebre l'Oscar al millor documental. L'exvicepresident dels Estats Units també va ser distingit amb el Premi Nobel de la Pau, compartit amb l'IPCC, el Panel Internacional sobre el Canvi Climàtic, la institució encarregada d'elaborar informes a partir de les dades científiques més rigoroses i recents.


Anar en bicicleta no solucionarà el canvi climàtic, però ajuda a reduir les emissions de contaminants. Barcelona va estrenar amb gran èxit el Bicing, un sistema de lloguer que facilita una nova forma de moure's per la ciutat.


Però els vehicles de motor no tan sols potencien el canvi climàtic, sinó que les seves emissions també tenen un gran impacte en la salut, tal com assenyalava un estudi presentat aquest any. El govern català va elaborar un pla per reduir aquesta contaminació amb setanta-dues mesures, tot i que la més comentada i discutida va ser la limitació de velocitat a vuitanta quilòmetres per hora en diverses àrees pròximes a la capital catalana.


També han vist la llum grans projectes d'energia solar. A Sant Fost de Campsentelles, quatre mil cinc-cents panells solars produeixen prou energia per alimentar l'enllumenat públic i encara queda electricitat per vendre a la xarxa. I una gran central promoguda per inversors privats es va inaugurar a Flix.


Les tecnologies de la informació han ajudat a estalviar paper i, per tant, a salvar arbres. Els, en altres temps, voluminosos pressupostos de l'Estat o de la Generalitat ocupen ara un petit llapis de memòria, i el Diari Oficial de la Generalitat es va editar en paper per últim cop, ara només es fa en versió electrònica.


L'any també ens va portar el naixement del primer trencalòs reproduït en captivitat a Catalunya. El fet s'emmarca en un projecte europeu que té com objectiu assegurar la conservació d'aquesta espècie.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa