Inici » El medi ambient

Ciències naturalsHarar, la ciutat de les hienes

Codi a embedir Copiar

Harar, la ciutat de les hienes

Les hienes són uns habitants nocturns inhabituals a la majoria de ciutats, però presents durant la nit a la ciutat de Harar. "El medi ambient" ho reflecteix en aquest capítol.


La ciutat emmurallada de Harar, la quarta ciutat sagrada de l'islam, està situada als altiplans de l'est d'Etiòpia, a cinc-cents quilòmetres de la capital, Addis Abeba. Cada tarda, quan es fa fosc, el tragí dels cent mil habitants de la ciutat s'apaga a poc a poc i dóna pas a una altra Harar. Amb la nit, la metròpoli s'adorm i es desperta la ciutat màgica on la llegenda es confon amb la realitat. La ciutat de les hienes fa honor al seu nom.


Ningú no sap del cert quan i com va començar la relació de Harar amb les hienes que habiten aquests verals. Diuen que en temps antics el governador de la ciutat manava de tant en tant deixar les muralles obertes a la nit per netejar els carrers de pidolaires i passavolants. Les hienes que baixaven de les muntanyes del voltant s'encarregaven d'entrar al nucli antic i d'eliminar els vagabunds que dormien al ras. Tant si aquesta història és veritat com si no, la realitat és que avui dia les coses han canviat. Les hienes entren a Harar cada nit, sens falta, però la relació amb els homes ha evolucionat... Com si fossin gossets abandonats, les hienes passegen pels carrers de la ciutat esperant alguna almoina dels seus habitants.


Des dels anys cinquanta, com a mínim, les hienes de Harar han creat un nou lloc de treball: l'home de les hienes, aquell que les coneix pel seu nom i les convida cada nit al seu portal... En Yusuf n'és un. Cada nit ofereix el mateix espectacle just davant de casa seva. A canvi, els visitants que vulguin gaudir del xou li hauran de donar alguns birrs. Ell assegura que, a part d'aquests ingressos extres, les hienes també li van bé perquè li protegeixen l'hort i la casa de visitants poc desitjats.


A la natura, les hienes tacades són carnívors temibles que viuen en clans familiars liderats per una femella amb experiència i autoritat. Pesen entre seixanta i vuitanta quilos i la potència de les seves mandíbules els permet fer front a predadors més grans, com ara lleons i lleopards, i robar-los fins i tot les preses acabades de caçar. També se sap que són caçadors eficients, però les hienes de Harar tenen un comportament particular.


Ara, qualsevol viatger que arriba a Harar té una feina obligatòria: esperar que es faci fosc i anar a trobar les hienes. I, a última hora, escollir si n'hi ha prou de mirar o si és convenient fer algunes fotografies per mantenir el caliu del record. Els més agosarats també poden, si volen, donar menjar a les hienes amb les mans.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa