Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsPesca d'arrossegament en alta mar

Codi a embedir Copiar

Pesca d'arrossegament en alta mar

La pesca d'arrossegament en alta mar és una forma de pesca agressiva amb els fons marins. "El medi ambient" analitza les conseqüències negatives d'aquest sistema de pesca.


La pesca en alta mar es va convertir fa uns vint anys en una alternativa per a les empreses europees, a causa del declivi de les espècies tradicionals properes al litoral i a les restriccions que això obligava a implantar.


Però la pesca en alta mar provoca perjudicis als ecosistemes marins. L'arrossegament de les xarxes pel fons sorrenc, a profunditats d'entre quatre-cents i dos mil metres, té un efecte molt negatiu en les espècies que hi viuen, sobretot en els coralls, un ecosistema en què hi ha una gran biodiversitat.


Les barreres de corall són ecosistemes bàsics per mantenir la diversitat marina. Són una mena d'oasi que protegeix les espècies més vulnerables. Per això, la seva destrucció acaba perjudicant també la indústria pesquera. Però certes pràctiques d'aquesta indústria provoquen danys greus als coralls.


La pesca d'arrossegament no tan sols destrueix els coralls. Per mantenir les xarxes al fons s'utilitzen unes plaques molt pesants. Estudis científics del fons marí assenyalen que aquestes plaques poden causar danys enormes. En una campanya de dues setmanes, un sol vaixell pot fer malbé trenta-tres quilòmetres quadrats de fons sorrenc. Per fer front a aquest problema, la Unió Europea ha pres mesures per prohibir les xarxes d'arrossegament i les plaques en zones on hi ha hàbitats marins molt sensibles.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa