Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TutoriaTecnologiaCiències naturalsConsum energètic d'internet

Codi a embedir Copiar

Consum energètic d'internet

L'espai "El medi ambient" analitza com l'ús massiu d'internet influeix en la contaminació, ja que mantenir els servidors en funcionament les vint-i-quatre hores del dia requereix una gran despesa energètica i la posada en marxa de sistemes de refrigeració.


A la Universitat Politècnica de Catalunya, dos-cents cinquanta servidors, repartits en seixanta armaris o "racks", s'encarreguen de rebre i distribuir la informació. D'aquestes màquines en depenen la pàgina web, el correu electrònic de tots els alumnes i els sistemes de gestió acadèmica i econòmica del centre, entre altres coses.


El sistema ha d'estar sempre en funcionament perquè els seixanta mil usuaris i la gent de fora de la Universitat s'hi puguin connectar a qualsevol hora del dia o de la nit.


Però això també significa una gran despesa. Quan tots els servidors funcionen és com si tinguéssim enceses mil bombetes de cent watts. A més, quan estan en marxa generen calor i es necessiten sistemes de refrigeració per mantenir la temperatura òptima per als aparells. Per tot això, els tècnics busquen maneres de reduir la despesa energètica.


Avui, molts milions més de persones fan servir la xarxa, i ho fan moltes més hores. Mirar o baixar pel·lícules, escoltar o descarregar música, participar en jocs "on line", mirar la televisió, xatejar o treballar en xarxa són activitats que obliguen a mantenir els ordinadors personals i els servidors en funcionament permanent. Es calcula que les emissions de diòxid de carboni provocades per aquest consum energètic equivalen a les que produeix tota la flota aèria mundial.


Davant d'això, els fabricants busquen processadors més eficients. Però també apareixen nous fenòmens que disparen el consum. És el cas de Second Life. Tant els quatre mil servidors que el fan possible com els ordinadors dels centenars de milers de persones que han creat els seus avatars, o sers virtuals, comporten una despesa important. Cada habitant de Second Life emet en un any tant diòxid de carboni com si fes tres mil cinc-cents quilòmetres en un 4x4. Però aquestes emissions no es queden en aquesta segona vida, sinó que s'afegeixen a les que generem en el món real.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Física, Educació per la ciutadania, Electrotècnia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa