Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

TutoriaCiències naturalsReciclatge de CD

Codi a embedir Copiar

Reciclatge de CD

A poc a poc, el reciclatge de CD i DVD és més habitual. L'espai "El medi ambient" mostra com treballa una empresa especialitzada en aquest tipus de reciclatge.


El disc òptic, en les seves variants CD i DVD, ha esdevingut un producte molt usual. L'any 2006 se'n van consumir cinc-cents setanta milions i la seva vida útil és cada cop més curta. Una bona part acaba a les escombraries. Tot i que estan fets d'un plàstic anomenat policarbonat, que no és tòxic, aquest material trigaria uns cinc mil anys a degradar-se. Però ara tenen una altra sortida: el reciclatge.


L'empresa Cederika va començar a reciclar-los al País Basc i, el febrer de 2007, va iniciar un programa semblant a Catalunya. A Badalona, l'Ajuntament hi ha col·locat quinze punts de recollida. Primer, els discos es passen per un aparell que impedeix la lectura de les dades que contenen. Després s'introdueixen al contenidor. Això mateix passa a la biblioteca de Can Casacuberta, on els contenidors estan a disposició de tots els ciutadans. En un any, però, s'han recollit a tot l'Estat només dos milions de discos. Això es deu en bona part al desconeixement d'aquesta possibilitat.


Hi ha punts de recollida en diversos municipis i empreses. Properament, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental col·locarà uns contenidors més grossos en cada una de les deixalleries que gestionen. Un cop els contenidors dels punts de recollida són plens, Cederika s'encarrega de buidar les capses i endur-se els CD i DVD.


Els que recullen amb aquest sistema no són els únics que es reciclaran. Cederika també en gestiona grans quantitats que poden provenir d'un decomís o d'edicions que no han arribat al mercat. A partir d'aquí, el viatge continua fins al País Basc, on es troba l'única planta de reciclatge de l'Estat.


Els components dels discos òptics se separen mitjançant uns banys d'àcid. El policarbonat queda lliure de pintura i alumini, però no té prou grau de puresa per fer nous CD. Un cop triturat, les seves propietats de transparència i duresa li donaran un nou destí en l'automoció, l'enllumenat públic o les carcasses de mòbils i ordinadors.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa