Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsProjectes per l'aigua a Kènia

Codi a embedir Copiar

Projectes per l'aigua a Kènia

L'aigua té un paper clau en el desenvolupament de Kènia, però l'educació és necessària perquè la població pugui ser autosuficient. "El medi ambient" mostra algunes tècniques senzilles i innovadores que poden ajudar la població pobra a gestionar més bé els recursos hídrics.


L'aigua és vida i a Kènia escasseja. L'aigua de les pluges que han caigut després de tres anys ja s'està filtrant al sòl i, molt aviat, els habitants hauran de recórrer a l'aigua estancada. Una aigua que causa set de les deu malalties més comunes al país, com la malària i el còlera.


Anys enrere s'hi havien tirat endavant iniciatives per construir pous, però van fracassar. Un exemple n'és un pou construït fa vuit anys per una ONG que es va abandonar perquè ningú no sabia com funcionava. I és que la solució és fer participar la població en els projectes. La Unió Europea finança la Fundació Africana per la Medicina i la Investigació, que té com a propòsit formar la gent perquè sigui autosuficient i perquè pugui resoldre els problemes per si mateixa.


La població es construeix el seu propi pou, un pou a partir del qual quatre-centes persones podran disposar d'aiguar neta que es filtra de manera natural a través del sòl. A més, ja saben que, a més d'indicadors naturals, com plantes i arbres, l'aigua del subsòl es detecta mitjançant l'estereòmetre.


En aquesta zona, un nou sector de la població podrà beneficiar-se de l'aigua. S'hi està construint un embassament que recollirà l'aigua durant l'estació de les pluges. Així es podran regar uns camps que ara estan secs, però que gràcies a l'ajuda de la Creu Roja alemanya i de la Unió Europea i, sobretot, a la donació de terreny per part dels habitants, es convertiran en un veritable oasi.


A l'internat de Vitale, la construcció d'un pou de perforació ha facilitat enormement la vida dels sis-cents cinquanta alumnes. Ara tenen aigua per beure i rentar-se i per cuinar.


A les escoles del poble també s'hi han instal·lat unes latrines tancades i hiperventilades, i unes altres anomenades "ecosan", amb un dipòsit que absorbeix la calor del Sol i transforma la dejecció en fertilitzant. Totes dues tenen el propòsit de reduir la contaminació.


Tots aquests projectes no haurien estat possibles sense la Iniciativa Europea de l'Aigua, llançada el 2002. I tampoc sense una aposta per l'educació.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa