Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsMés enllà del PIB

Codi a embedir Copiar

Més enllà del PIB

En aquest reportatge, "El medi ambient" descobreix que el PIB, el producte interior brut, és un indicador econòmic amb moltes mancances, ja que es basa en recursos no renovables com ara la pesca.


Durant gairebé cinquanta anys, Newfoundland, al Canadà, va ser una de les zones pesqueres més riques del món. El punt més alt de producció es va assolir a començaments dels anys 70, quan s'hi capturaven més de vuit-centes mil tones de bacallà a l'any.


A finals dels anys 80, ja era evident que els bancs de peix s'anaven reduint. Però ni els polítics ni els pescadors van fer cas dels senyals d'alarma. No van trigar gaire a adonar-se de l'error: el 1992 el bacallà pràcticament hi havia desaparegut. La sobrepesca va reduir les poblacions de peix a una centèsima part dels seus nivells històrics. Això va provocar una crisi en cadena, perquè una gran part de l'economia de la regió es basava en la pesca. El govern canadenc va aportar ajudes per valor de vint-i-sis mil milions de dòlars, però setanta mil persones van haver d'abandonar Newfounland i les bancs de peix encara no mostren signes de recuperació.


Aquests fets es consideren un exemple d'explotació insostenible dels recursos, però també de la imatge inadequada que pot donar el PIB, el producte interior brut.


El PIB mesura qualsevol activitat econòmica, des de la producció d'energia fins a l'assistència sanitària, però no té en compte si un recurs es va esgotant. Per això, el PIB de Newfoundland creixia mentre la regió es dirigia cap al col·lapse econòmic.


Un altre exemple sobre el PIB el tenim també al Canadà. El 1998, una tempesta glaçada va provocar trenta morts i va deixar cinc milions de persones sense electricitat ni calefacció en ple hivern. Hi va haver danys per valor de més de mil sis-cents milions de dòlars, però les inversions en la reconstrucció van fer créixer el PIB. Encara que sembli una broma de mal gust, quan hi ha un terratrèmol, una inundació o qualsevol altra catàstrofe, el PIB acaba pujant molt, perquè s'elabora només amb moviments de mercat i sense valorar pèrdues materials ni personals.


Per tot això, els experts busquen nous indicadors, que valorin tant el creixement econòmic com el benestar, la salut, l'educació i l'explotació sostenible del medi. Així s'evitaria que, com en el cas de Newfoundland, la davallada econòmica quedés amagada darrere una imatge de creixement continuat.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa