Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsAgricultura orgànica a l'Índia / Etiòpia: futur de bambú / Holanda es fa més gran

Codi a embedir Copiar

Agricultura orgànica a l'Índia / Etiòpia: futur de bambú / Holanda es fa més gran

L'espai "El medi ambient" es fa ressò, en aquest programa, d'una iniciativa a l'Índia per estendre l'agricultura ecològica, de la importància que pot tenir el bambú en l'economia d'Etiòpia i dels projectes d'Holanda per fer front a l'augment del nivell del mar.


Agricultura orgànica a l'Índia

Durant les últimes dècades, els agricultors indis han utilitzat molts adobs i plaguicides sintètics per augmentar el rendiment de les collites. Però sembla que això ha anat empobrint el sòl. A l'estat de Kerala ho volen compensar promovent l'anomenada "agricultura orgànica". Reaprofiten deixalles animals i vegetals com a fertilitzants i utilitzen remeis naturals per lluitar contra les plagues. Això ha reduït les necessitats d'aigua. Els costos de producció també són menors. L'Índia exporta productes ecològics sobretot als Estats Units i Europa, i Kerala vol encapçalar el creixement d'aquest mercat.


Etiòpia: un futur de bambú

Etiòpia té poca superfície boscosa, però la quarta part dels boscos són de bambú. I això pot fer donar un tomb a l'economia del país perquè aquest material està cada vegada més sol·licitat en altres parts del món per fer mobles i altres productes. Un projecte pilot desenvolupat per Nacions Unides té com a objectiu ensenyar els camperols a fer créixer i utilitzar millor i de manera més rendible el bambú. El govern etíop vol desenvolupar una indústria que, segons diu, podria ser algun dia una important font d'exportació i transformar la vida dels petits agricultors.


Holanda es fa més gran

L'augment del nivell del mar amenaça molts països. Però, a diferència d'altres, Holanda té prou mitjans tecnològics i econòmics per intentar fer-hi front. Un dels projectes més espectaculars és la construcció de diverses illes al mar del Nord, una de les quals tindria forma de tulipa. Així s'augmentaria la superfície del país i es crearia una protecció contra l'erosió de la costa. Els detractors del projecte diuen que danyaria el ric ecosistema costaner. Sigui amb illes o amb altres sistemes, els Països Baixos hauran de crear infraestructures per protegir-se, com ja han fet en altres moments de la seva història.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Geografia, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa