Inici » (S)avis

Llengües i literaturaJosep Maria Castellet

Codi a embedir Copiar

Josep Maria Castellet

En aquesta edició de "(S)avis", el periodista Enric Calpena entrevista Josep Maria Castellet, editor, assagista, crític literari i l'ànima d'Edicions 62.


El "mestre" de les lletres catalanes, sobrenom amb què és conegut Josep Maria Castellet, actual president del Grup 62, analitza obertament el món editorial actual. Parla, entre altres coses, dels seus referents literaris, dóna la seva visió sobre la situació de la cultura catalana al segle XXI i es mostra optimista pel que fa al seu futur.


El degà de la Institució de les Lletres Catalanes, i una de les persones més influents de la literatura catalana del segle XX, parla de les noves tecnologies en el món editorial i creu que el llibre físic no desapareixerà mai.


Viladrau, on ha passat molts estius, entre els quals el de l'esclat de la Guerra Civil; la seu de l'Institut de d'Estudis Catalans, edifici del segle XVII al cor del Raval, i el seu despatx al Grup 62 són els tres escenaris en què Castellet parla de la seva infància, de la cultura catalana, de la crítica literària i de la literatura, que és, en definitiva, la seva vida.


Algunes des les seves frases durant l'entrevista són:


"La Guerra Civil em va fer començar a no entendre el món, i crec que segueixo sense entendre'l ara."


"Jo sempre he tingut insomni, i l'he omplert llegint, per la qual cosa crec que he llegit massa i tot."


"Un pot distanciar-se i viure gairebé tota una vida dins del món artificial de la cultura, que és, en certa manera, una manera de defensar-se del món."


"El públic no sempre té raó a l'hora de triar un llibre, a vegades li passen per alt obres de gran valor per no haver fet una bona promoció o per una mala crítica."


"La polèmica de Frankfurt era totalment innecessària i part del que vam guanyar va sortir perjudicat per una polèmica absurda, promoguda bàsicament des dels àmbits polítics."

  • Programa (S)avis
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 63min.
  • Àmbit Llengües i literatura
  • Àrea Llengua castellana i literatura, Llengua catalana i literatura
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa