Inici » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaCiències naturalsGossos d'atura i pingüins / Detectar focs / Contra la captura de taurons

Codi a embedir Copiar

Gossos d'atura i pingüins / Detectar focs / Contra la captura de taurons

L'espai "El medi ambient" dedica el capítol a uns gossos d'atura que protegeixen una colònia de pingüins, a un sistema de vigilància que permet detectar focs a molta distància i a una pel·lícula que denuncia la pesca de taurons.


Gossos d'atura per a pingüins

Normalment, els gossos d'atura vigilen ramats d'ovelles, però a Austràlia n'hi ha uns d'especialitzats en ocells. Un ramader d'aquell país els fa servir per protegir els pollastres i les gallines. Però, un cop entrenats, els gossos han passat a tenir una nova funció: uns investigadors els fan servir per protegir una colònia de pingüins que els atacs de les guineus havien reduït dràsticament. Ara, els gossos mantenen allunyades les guineus i els pingüins es recuperen. Segons els seus promotors, això és més efectiu i barat que fer batudes per matar guineus. El govern australià estudia aplicar-ho a la protecció d'altres espècies en perill.


Detectar focs a distància

A l'hemisferi sud, ara és estiu i Austràlia pateix, com cada any, els incendis forestals. Ara s'ha estrenat un nou sistema de vigilància capaç de descobrir incendis a onze quilòmetres de distància. Consisteix en una càmera que, una vegada detectat el foc, utilitza un programa informàtic que en permet conèixer la grandària, la temperatura i la velocitat a què es desplaça. La mateixa càmera envia missatges amb les dades per alertar les autoritats. Així, s'espera no tan sols poder atacar abans els focs, sinó també descobrir les persones que provoquen intencionadament molts dels incendis.


Contra la captura de taurons

Cinc anys de feina ha costat a Rob Stewart gravar la pel·lícula "Sharkwater", on denuncia la pesca de taurons. Més de cent milions d'aquests animals moren cada any. A una bona part se'ls talla l'aleta per fer-ne sopa i després els llencen a l'aigua. No poden nedar i es dessagnen fins que moren. La captura de taurons pot dur-los a l'extinció en uns quants anys. Això perjudicaria molts ecosistemes marins, perquè donaria llibertat d'acció a molts altres predadors més petits.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa