Inici » El medi ambient

TutoriaTecnologiaCiències naturalsTurbots de piscifactoria

Codi a embedir Copiar

Turbots de piscifactoria

Després de molts intents, la recerca ha donat fruit i ja es poden menjar turbots criats en piscifactoria. L'espai "El medi ambient" parla amb els responsables de l'empresa catalana que ho aconseguit.


L'empresa catalana Cultivius, amb experiència amb altres espècies, com ara l'orada o el llobarro, va voler provar si podia engreixar també aquest peix, que es paga molt bé al mercat. Han estat tres anys de proves, errors i molta investigació, en què se n'han perdut molts exemplars fins que s'han afinat els mètodes de producció.


Fins ara, el turbot es criava en piscines, però a més profunditat no ho havia provat ningú. A Catalunya, amb poc espai lliure al litoral, el mar obert era l'única opció. El sistema que ha inventat Cultivius consisteix a baixar a poc a poc els alevins fins a la fondària on han situat unes gàbies, a vint-i-vuit metres. Aquí se'ls deixa anar i se'ls alimenta des de la superfície amb un innovador sistema que l'empresa ha patentat. Segons els biòlegs que han ideat el projecte, el procés garanteix un impacte ambiental molt limitat sobre el fons marí.


Quan els turbots han arribat a la mida comercial, al cap d'uns quants mesos, se'ls pesca. D'un en un, els bussejadors els tornen a ficar a la xarxa. S'han de pujar a poc a poc perquè arribin vius a la superfície. D'Arenys de Mar se'ls transporta a Mercabarna, on una empresa els manté vius, que és com arriben a la peixateria. Ara, la idea és aprofitar l'experiència en R+D (recerca i desenvolupament) per veure si es pot ampliar el negoci.


L'èxit del cultiu del turbot criat a mar obert i a aquesta fondària ara depèn dels consumidors. Segons l'empresa, la diferència es nota en el color, però sobretot en el gust. Els compradors hauran de decidir si n'opinen el mateix, però sobretot si estan disposats a pagar una mica més per uns animals criats en unes condicions més semblants a les naturals.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa