Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsSri Lanka, canvi climàtic en directe

Codi a embedir Copiar

Sri Lanka, canvi climàtic en directe

Sri Lanka no s'escapa, com cap altra zona del planeta, del canvi climàtic i les greus conseqüències que comporta. "El medi ambient" mostra com l'illa intenta fer front al fenomen.


Aquesta illa tropical de l'oceà Índic té tres grans zones climàtiques. Al nord i a l'est hi ha la zona seca; al centre, la zona intermèdia, i al sud-oest hi trobem la zona humida.


No totes les parts de l'illa es veuran afectades de la mateixa manera per l'escalfament del planeta. Al nord, que és la zona més amenaçada, les terres es tornaran més àrides. Aquí, l'aigua sempre ha estat un recurs difícil d'obtenir. Grans pantans artificials que irriguen els conreus formen part d'un paisatge que pot canviar en els pròxims anys. Un perill imminent que afectarà l'economia del país, principalment els agricultors, ja que la producció disminuirà entre un quinze i un vint per cent durant els pròxims trenta anys.


Les principals víctimes del canvi climàtic són els pobres, tant per causa de les sequeres com de les tempestes. Ja hi ha hagut força inundacions a la zona humida de Sri Lanka i, segons els estudis, les precipitacions que hi ha entre l'abril i el maig es duplicaran. Una situació que empitjora per la mala gestió de les administracions i la falta d'infraestructures.


Cal que els governs desenvolupin nous projectes tenint en compte els canvis climatològics. L'Institut Munasinghe pel Desenvolupament (MIND), creat pel científic Mohan Munasinghe, analitza l'impacte del canvi climàtic sobre l'agricultura i l'energia i aconsella el govern pel que fa a la creació de noves polítiques.


Munasinghe pretén abastir la població amb aigua potable, electricitat i un entorn saludable, perquè milions de persones estan exposades a uns nivells de pol·lució altíssims, fet que també afecta notablement la biodiversitat del país. La seva experiència li ha donat reconeixement internacional i participa en un programa de les Nacions Unides destinat a fer front al canvi climàtic en què col·labora la Unió Europea.


Els països industrialitzats són els principals responsables de l'escalfament del planeta, però són també els països en desenvolupament els que en viuen les conseqüències i els que necessiten ajuda per adoptar mesures i adaptar-se al canvi climàtic.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa