Inici » Totes aquelles cançons

Educació artísticaCiències socials1973-1974: Què volen aquesta gent?

Codi a embedir Copiar

1973-1974: Què volen aquesta gent?

Els anys de què parla aquest episodi de "Totes aquelles cançons" són els anys dels festivals multitudinaris de cançó, com el de Canet; de l'aparició de nous artistes, com ara Joan Isaac o Ramon Muntaner, i de nous locals musicals, com Zeleste.


La Nova Cançó aconsegueix arribar a tothom gràcies als concerts organitzats per gent voluntariosa i no professional. Aquest és el cas del Grup d'Escoltes de Canet de Mar, que el 18 de setembre de 1971 van posar en marxa un festival que pretenia convertir-se en una macrocita anual. Aquest festival es va fer durant vuit edicions i tothom el recorda com les Sis Hores de Cançó. Alguns moments impactants d'aquest festival van ser la interpretació per part de Rafael Subirachs d'una versió d'"Els segadors" i l'aixecament d'una gran senyera des d'una grua.


Durant aquests anys, les formes d'oposició al règim franquista augmenten, influïdes per la previsiblement pròxima desaparició del dictador, tot i que continuen els actes de repressió, com l'execució del jove anarquista Salvador Puig Antich el 2 de març de 1974. També l'any 1974, la "revolució dels clavells", a Portugal, renova les esperances de canvi, ja que aquesta revolta militar va enderrocar la dictadura a Portugal sense vessar sang.


La Cova del Drac continua presentant noves veus, com ara les de Joan Isaac, autor del tema "A Margalida", dedicat a la companya de Puig Antich, i Ramon Muntaner, creador de la música de la pel·lícula "La plaça del diamant", dirigida per Francesc Betriu.


A començaments de l'any 1974 s'inaugura un local a Barcelona obert a nous corrents musicals que esdevindrà un mite: Zeleste.


Jaume Sisa, que feia temps que no editava res, publica amb molt d'èxit "Qualsevol nit pot sortir el sol".


Alguns dels protagonistes d'aquesta època intervenen en el programa amb els seus records: Joan Ramon Mainat, Josep Maria Mainat, Toni Cruz, Maria del Mar Bonet, Pere Tàpias, Lluís Llach, Francesc Pi de la Serra, Gabriel Jaraba, Josep Maria Huertas Claveria, Joan Isaac, Ramon Muntaner, Núria Batalla, Joan Molas, Toti Soler, Víctor Jou, Rafael Moll i Jaume Sisa.


  • Programa Totes aquelles cançons
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2004
  • Durada: 31min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Música, Història de la música, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa