Inici » Resultats de cerca » Totes aquelles cançons

Educació artísticaCiències socials1970-1972: Cabaret d'esquerres

Codi a embedir Copiar

1970-1972: Cabaret d'esquerres

"Totes aquelles cançons" se centra en l'aparició de la "gauche divine" i segueix els treballs d'artistes com ara Joan Manuel Serrat, Enric Barbat, Guillermina Motta, Maria del Mar Bonet, Pau Riba, Jaume Sisa, Toti Soler o Raimon.


Malgrat la duresa repressiva dels anys 60, sorgeix a Barcelona un grup de joves intel·lectuals que tenen un denominador comú antifranquista i unes ganes boges de passar-s'ho bé. Arquitectes, cineastes, escriptors, editors, models, periodistes... se solen trobar als locals de moda del carrer Tuset i a la discoteca Bocaccio. Aquest grup va rebre el sobrenom de "gauche divine", terme de clares referències sartrianes inventat per Joan de Sagarra en les seves cròniques al "Tele/Exprés" de l'època.


Joan Manuel Serrat, Enric Barbat i Guillermina Motta són alguns dels cantants que van mantenir més contacte amb el grup. Maria del Mar Bonet va editar el seus treballs a Bocaccio Records i va versionar, amb gran èxit, "L'àguila negra", de la francesa Barbara.


En aquella època, Enric Barbat i Guillermina Motta van participar en un espectacle de tangos en català que s'acabarien editant en disc i formarien part d'un film dirigit per Màrius Gas.


La repressió continua i, l'any 1970, es du a terme a Burgos un consell de guerra contra setze membres d'ETA, per a sis dels quals es demanen penes de mort. Les manifestacions de rebuig s'estenen per tot Espanya, amb una importància especial a Catalunya. Va ser rellevant la tancada d'uns tres-cents intel·lectuals i artistes catalans al monestir de Montserrat.


També en aquesta època, Oriol Regàs, l'ànima de Bocaccio, promociona concerts al saló Price, un local de boxa en què Pau Riba presenta, amb Toti Soler, el seu disc "Dioptria". També hi va passar Jaume Sisa amb el seu primer grup important, Música Dispersa.


L'any 1970, Raimon, que actua poc a causa de les prohibicions, i que sobretot ho fa a l'estranger, sorprèn tothom quan rebusca en la poesia dels clàssics medievals i publica una cançó sobre el poema "Veles e vents", d'Ausiàs March.


En aquesta ocasió, parlen de l'època i de les seves experiències Joan Manuel Serrat, Oriol Regàs, Oriol Maspons, Enric Barbat, Maria del Mar Bonet, Guillermina Motta, Pere Portabella, Raimon, el pare Marc Taixonera, Josep Maria Huertas Claveria, Toti Soler, Pau Riba, Jaume Sisa i Antoni Tàpies.

  • Programa Totes aquelles cançons
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2004
  • Durada: 30min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Música, Història de la música, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa