Inici » Resultats de cerca avançada » Energi K

TutoriaTecnologiaCiències naturalsL'energia i el seu emmagatzemament

Codi a embedir Copiar

L'energia i el seu emmagatzemament

Les piles i les bateries serveixen per emmagatzemar energia i convertir-la en electricitat. "Energi K" aclareix com funcionen aquests dispositius.


Hi ha molts aparells que funcionen amb bateries o piles, per exemple, els cotxes. Quan no es pot disposar d'un endoll, cal emmagatzemar energia per convertir-la en electricitat.


L'electricitat és una forma d'energia que es presenta quan les càrregues negatives i positives dels àtoms interaccionen entre si. No va ser fins al 1800 que el físic Alessandro Volta va aconseguir generar electricitat; va ser a partir d'una reacció química que tenia lloc dins un dispositiu. Aquest dispositiu és el que ara es coneix amb el nom de "pila".


Quim López, enginyer industrial, explica que una pila és un element format per diferents parts, metàl·liques i líquides. Aquestes parts es combinen en una reacció química en què s'intercanvien uns electrons i això produeix electricitat. L'electricitat no s'emmagatzema dins les piles, sinó que és fruit d'una reacció química.


Els cotxes també necessiten bateries per funcionar. Els de benzina les fan servir per a l'encesa del motor i per alimentar els llums i la ràdio. Els cotxes elèctrics les fan servir per propulsar-se.


Les bateries es poden carregar amb electricitat, provinent de la xarxa elèctrica o d'un panell fotovoltaic que carrega la bateria mitjançant la llum solar.


A més de les piles i les bateries hi ha altres maneres d'emmagatzemar l'energia elèctrica, com, per exemple, les centrals de bombeig. Aquestes centrals estan formades per dos llacs situats a diferent altitud.


  • Programa Energi K
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2008
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Física, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Electrotècnia, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa