Inici » Resultats de cerca avançada » La senyora de les muntanyes

TutoriaCiències socialsLa senyora de les muntanyes

Codi a embedir Copiar

La senyora de les muntanyes

El documental "La senyora de les muntanyes" segueix la troballa, i la investigació posterior, de les restes de vuit persones que van viure a l'Alt Urgell durant l'edat del bronze.


L'agost de l'any 2004, un grup d'espeleòlegs va trobar vuit esquelets al fons d'una cova a l'Alt Urgell. Rastrejaven la zona buscant restes de la Guerra Civil, però el que van trobar era a la cavitat des de feia 3.500 anys. Els ossos, de l'edat del bronze, estaven presidits per un esquelet femení guarnit amb joies, una dona misteriosa.


L'Alt Urgell és ple de coves que van servir d'amagatall a desenes de veïns que no volien anar al front durant la Guerra Civil. La serra de Sant Joan de Montanissell, a Coll de Nargó, és un dels punts on van trobar refugi. Un grup de bombers voluntaris d'Isona, aficionats a l'espeleologia, rastreja aquestes muntanyes des de fa anys. Intenten localitzar les cavitats i els pous on els fugitius s'amagaven. És una tasca difícil, ja que la zona ha estat poc explorada i sovint les úniques pistes que tenen són les indicacions dels pastors.


Després de la troballa, els espeleòlegs n'informen els serveis d'arqueologia, que de seguida s'adonen de la singularitat de les restes. Les polseres tenen 3.500 anys d'antiguitat.


La Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu d'Arqueologia de Catalunya s'impliquen en el projecte. Les restes són úniques i s'han de treure de la cova.


El conjunt, situat al fons d'una galeria, està format per vuit esquelets de diferents edats, cinc de femenins i tres de masculins. De seguida s'observa que alguns porten un ric aixovar, amb joies espectaculars com ara una diadema de bronze, que, al principi, es pensava que era un cinturó.


Un equip multidisciplinari s'encarrega de les exhumacions. L'objectiu és extreure la màxima informació possible d'unes restes que, excepcionalment, no han estat ni cobertes ni segellades per sediments. No tan sols s'estudien els ossos, sinó també altres aspectes associats com ara la fauna, la botànica, la ceràmica o la metal·lúrgia.


La dona, la "senyora de les muntanyes", destaca sobre el conjunt d'individus, que sembla que estan dipositats al seu voltant. Va guarnida amb joies de bronze i se li van ofrenar un garró de cabra i el fragment d'un vas ceràmic.


L'edat del bronze a l'Europa occidental constitueix un ric i variat mosaic de cultures que es desenvolupa entre els anys 2.400 i 800 abans de la nostra era. La cronologia dels enterraments de Montanissell, confirmada per les datacions de carboni 14, se situa pels volts del 1450, que correspon al bronze mitjà d'aquesta zona i és contemporani de l'Imperi Nou egipci i de la cultura micènica grega.


A Catalunya, durant aquest període, no hi havia grans ciutats, sinó poblats dispersos que sovint compartien rituals i intercanvis de tota mena. A la comarca de les Garrigues, uns vuitanta quilòmetres al sud de la cova de Montanissell, hi trobem un exemple dels poblats que hi havia a les planes catalanes de l'època.


Per la seva singularitat, la "senyora de les muntanyes" i la resta d'individus trobats a Montanissell constitueixen un referent en l'estudi de l'edat del bronze. Ara s'haurà d'esbrinar si realment es tracta d'un fenomen aïllat o si hi ha enterraments semblants en altres punts d'Europa. Potser amagades al fons d'una altra cavitat hi ha les claus que ens ajudaran a entendre què va passar fa 3.500 anys en una cova perduda enmig de l'Alt Urgell.  • Programa La senyora de les muntanyes
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 50min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Història, Treball recerca, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals relacionats

Programació educativa