Inici » Totes aquelles cançons

Educació artísticaCiències socials1975-1976: Qualsevol nit pot sortir el sol

Codi a embedir Copiar

1975-1976: Qualsevol nit pot sortir el sol

Després de la mort de Franco, la Nova Cançó és més que mai la veu d'un poble i els recitals multitudinaris continuen. "Totes aquelles cançons" recorda com es van viure els anys 1975 i 1976.


El 20 de novembre de 1975 mor el general Franco. Aquest fet obre les portes a una etapa plena d'esperança i la Nova Cançó se'n fa ressò i n'esdevé un dels portaveus més importants. Al llarg dels mesos següents, els recitals es converteixen en actes de mobilització popular.


Després d'estar prohibit, Lluís Llach es presenta a Barcelona el gener de 1976. Durant tres dies omple el Palau d'Esports. Els clams de "llibertat, amnistia, estatut d'autonomia", el lema de l'Assemblea de Catalunya, no paren de sentir-se durant els concerts. Uns quants mesos després, Llach ofereix un altre recital multitudinari al campus de la Universitat Autònoma, a Bellaterra.


S'obren també nous espais de llibertat. Surt al carrer el diari "Avui", el primer publicat en català des del final de la Guerra Civil, i s'inaugura Ràdio 4, la primera emissora de ràdio pública que emet les 24 hores en català.


La Trinca presenta, amb gran èxit, el musical "Set anys i un dia" al Romea. I després de vuit anys de prohibicions, Raimon torna a cantar a Madrid, al Pavelló d'Esports del Reial Madrid, un acte que convoca totes les forces d'oposició al règim.


I també Quico Pi de la Serra fa un Palau d'Esports a Barcelona, amb tots els polítics una altra vegada presents. En Quico, un dels personatges més inquiets de la Cançó, presentarà més endavant un espectacle al Romea amb Maria del Mar Bonet, que estrenarà la seva versió de "Jim", de Billie Holiday.


Aquest capítol inclou els records de l'època de Francesc Pi de la Serra, Josep Maria Mainat, Toni Cruz, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Josep Maria Huertas Claveria, Guillermina Motta, Ramon Muntaner, Jaume Sisa, Pau Riba, Núria Batalla, Joan Molas, Oriol Regàs, Lluís Llach, Josep Espar Ticó, Miquel Àngel Pascual, Jordi Arandes, Enric Frigola, Moncho Alpuente, Raimon i Antoni Batista.

  • Programa Totes aquelles cançons
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2004
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Música, Història de la música, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa