Inici » Totes aquelles cançons

Educació artísticaCiències socials1974-1975: La muntanya es fa vella

Codi a embedir Copiar

1974-1975: La muntanya es fa vella

"Totes aquelles cançons" repassa els dos darrers anys del franquisme, anys de prohibicions per a alguns cantants catalans, però també anys de grans concerts multitudinaris.


L'arbitrarietat pel que fa a les prohibicions a uns quants cantants catalans, continuava sent la norma per la qual es regia l'Administració. Tot i que al circuit català de TVE es començaven a produir programes sobre la Cançó, a Raimon i Lluís Llach els mantenien vetats. En canvi, després de cinc anys de prohibició absoluta pel problema d'Eurovisió, Joan Manuel Serrat torna a la televisió, que li dedica un parell de programes. El seu disc "Mediterráneo" marca una fita en la seva carrera.


L'any 1975, enmig d'una gira per l'Amèrica Llatina, Serrat s'assabenta de l'afusellament del militant d'ETA José Paredes Manot, "Txiqui", i de quatre condemnats més pel règim espanyol en un intent de reprimir qualsevol mena d'oposició. Aleshores, Joan Manuel Serrat fa unes declaracions en què acusa el general Franco de criminal. Se li obre un procés per injúries al cap d'estat i ja no podrà tornar a Espanya fins després de la mort del dictador.


D'altra banda, enmig de prohibicions dels seus concerts, i després d'editar el disc gravat en directe a l'Olympia de París, Lluís Llach publica un dels seus àlbums de més èxit, "Viatge a Itaca", amb arranjaments de Manel Camp, que va vendre dues-centes mil còpies en dos mesos.


A Canet, el mes de juliol de 1975, hi té lloc per primera vegada el Canet Rock, amb l'eslògan "Dotze hores de música i follia" i més cinquanta mil persones concentrades en un gueto de llibertat. Cal destacar-ne la curiosa actuació de Pau Riba. El Canet Rock va ser una mena de presentació pública del que es va batejar com a "música laietana", també anomenada "progressiva".


Uns quants mesos després, Raimon va oferir un concert multitudinari al Palau d'Esports de Barcelona, al qual van assistir els representants de les forces polítiques d'oposició. Vint-i-un dies després del recital, mor el general Franco.


En aquest episodi hi participen Joan Manuel Serrat, Pere Portabella, Núria Batalla, Joan Molas, Lluís Llach, Jaume Sisa, Joan Ramon Mainat, Rafael Moll, Víctor Jou, Josep Maria Mainat, Toni Cruz, Pau Riba, Oriol Regàs, Raimon i Josep Maria Huertas Claveria.

  • Programa Totes aquelles cançons
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2004
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Música, Història de la música, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa