Inici » Energi K

TecnologiaCiències naturalsL'energia i el gas natural

Codi a embedir Copiar

L'energia i el gas natural

El gas natural és un combustible molt eficient i, alhora, molt net. "Energi K" descobreix com s'obté, com es transporta i quines aplicacions té.


El gas natural és un combustible fòssil, com el petroli o el carbó, que té moltes aplicacions, tant en l'àmbit domèstic com en l'industrial. Fins i tot hi ha vehicles que funcionen amb aquest combustible.


El gas natural és una barreja de diferents gasos, entre els quals predomina el metà, però també s'hi troba el butà, el propà i el nitrogen. No tots aquests gasos serveixen per generar energia, així que cal extreure'n els que no són útils abans que el gas sigui comercialitzat.


Mariano Marzo, catedràtic de recursos energètics, explica que els combustibles fòssils que la humanitat utilitza en un 80 % són tres: carbó (sòlid), petroli (líquid) i gas natural. D'aquests, el primer que es va fer servir va ser el carbó; el segon, el petroli, i l'últim, el gas, perquè és el més difícil de transportar.


El gas natural emet un 20 % menys de gasos hivernacle a l'atmosfera que altres combustibles fòssils, per això ja hi ha vehicles que funcionen amb aquest combustible, especialment en el transport públic.


Aproximadament un 30 % de l'electricitat que es consumeix a l'estat espanyol prové de plantes alimentades amb gas natural. Aquestes plantes són més eficients que les que utilitzen carbó o fuel i, al mateix temps, són més netes.


En origen, el gas natural és inodor, però abans de comercialitzar-lo se li afegeix una olor desagradable per una qüestió de seguretat. Així, si hi ha una fuita, de seguida es pot percebre.


Per transportar el gas a grans distàncies cal refredar-lo perquè es torni liquid. Un cop liquat, el gas natural ocupa sis-centes vegades menys espai i és més fàcil transportar-lo en vaixells. Després es torna a l'estat gasós i es fa passar per unes canonades anomenades gasoductes.  • Programa Energi K
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2008
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa