Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsEtiòpia: els carronyaires a la ciutat

Codi a embedir Copiar

Etiòpia: els carronyaires a la ciutat

Còrvids, àligues, trencalossos, ibis, milans... Diverses espècies d'ocells aprofiten les despulles dels animals morts a les ciutats etíops. "El medi ambient" en parla en aquest reportatge.


Amb vint cims que superen els 4.000 metres i una extensió trenta vegades més gran que la de Catalunya, Etiòpia és, amb diferència, el país més muntanyós d'Àfrica i la casa pairal de setanta milions de persones que viuen, bàsicament, de l'agricultura i la ramaderia.


De retruc, és clar, aquest país és també el paradís dels ocells carronyaires. Aquí, les despulles d'un animal mort atrauen de seguida els escombriaires de la natura. Els ocells estan acostumats a la gent i amb vint minuts d'espera n'hi ha prou per veure concentracions variades de fins a una dotzena d'espècies d'ocells carronyaires.


Primer, com a tot arreu, hi solen arribar els còrvids. Per als ornitòlegs el més interessant és el corb becgròs, un endemisme etiòpic que no trobarem en cap altra part del món. A partir d'aquí, l'ordre d'arribada és variable. Hi ha majestuoses àligues que també aprofiten els carnussos, parents pròxims dels aufranys del gènere Necrosyrtes que aprofiten les parts més toves dels animals morts i diverses espècies de voltors que s'emporten el plat fort de la carnassa. També, com a Europa, el trencalòs sobrevola el menjador esperant els ossos que tothom rebutja i que són la base de la seva alimentació.


La diferència és que a Etiòpia el trencalòs també sobrevola les grans ciutats, i fins i tot la capital, Addis Abeba. Molts escorxadors són a l'aire lliure i això atrau una munió d'ocells carronyaires que saben de sobres que amb temps i paciència una cosa o altra se n'emportaran. A més, la riquesa d'aus que s'aplega als escorxadors no es basa només en la quantitat d'ocells, sinó també en la varietat i, sobretot, en l'interès ornitològic que tenen a escala mundial. De fet, aquest és un dels millors llocs per observar l'ibis carunculat, un altre endemisme etiòpic, que remou el fons dels rius de sang per buscar-hi menjar ben bé com ho faria a les aigües somes dels aiguamolls i els estanys.


En algunes ciutats, com Harar, l'espectacle continua al mercat. Cada matí, mentre a les carnisseries esquarteren la carn calenta acabada d'arribar de l'escorxador, un exèrcit de milans s'espera a les teulades dels edificis.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa