Inici » Valor afegit

Ciències socialsLlengües i literaturaTerritori desigual / Opinions sobre la crisi / Del Penedès a Mendoza

Codi a embedir Copiar

Territori desigual / Opinions sobre la crisi / Del Penedès a Mendoza

El problema de la sequera ha posat de manifest el desequilibri territorial de Catalunya. "Valor afegit" repassa les possibles solucions a aquest problema i, a més, conversa amb alguns assistents a les jornades anuals del Cercle d'Economia sobre la crisi econòmica i mostra com empreses del Penedès elaboren vi a Mendoza, a l'Argentina.


Territori desigual

El desequilibri territorial es reflecteix en l'Anuari Econòmic de Caixa Catalunya. Les últimes dades atorguen un 5 % del producte interior brut a les terres de Ponent, un 1,1 % al Pirineu i un 2,3 % a les terres de l'Ebre. El Camp de Tarragona aporta un 8,4 % de la riquesa, les comarques centrals, un 5,7 %, i les de Girona, un 8,9 %. L'àmbit de la Barcelona metropolitana acumula el 68,3 % del PIB català.


Durant els últims deu anys, la major part de les comarques han tendit a augmentar la seva participació en la riquesa del país. Les terres de l'Ebre han estat perdedores en aquest procés, mentre que les comarques de Girona s'han destacat en el seu avenç.


L'enquesta de condicions de vida recull les opinions de les persones sobre el territori. Els ciutadans de Ponent, el Pirineu i les terres de l'Ebre destaquen que hi ha poques oportunitats de trobar la feina que voldrien. A les comarques del Camp de Tarragona i de l'àmbit metropolità, es remarca el fet que hi ha tot tipus d'oferta comercial, laboral, educativa, sanitària o cultural. Els habitants de les comarques centrals i les de Girona troben que tenen un bon balanç de riquesa i població que els dóna una bona qualitat de vida.


La població de Catalunya ha augmentat en un milió de persones en els últims deu anys. La major part s'han instal·lat a l'àrea metropolitana i han accentuat el desequilibri previ del país.Opinions sobre la crisi

Els 50 anys d'història del Cercle d'Economia es poden repassar en una exposició organitzada al Palau Robert, a Barcelona. Aprofitant les jornades anuals del cercle, alguns assistents, com ara Josep Maria Pujol, president de Ficosa; Antoni Zabalza, president d'Ercros; Isak Andik, president de Mango, i Josep Oliu, president del Banc Sabadell-Atlàntic, donen un diagnòstic, una recepta i una previsió de durada de la situació econòmica actual.Del Penedès a Mendoza

L'Argentina torna a ser una terra d'oportunitats per a alguns sectors econòmics, com el del vi, que viu un dels moments més expansius. Els grans cellers catalans s'estan implantant en regions amb tradició vinícola, com la de Mendoza, per produir vins de qualitat destinats, sobretot, a l'exportació. Tot això combinat amb propostes de turisme enològic.


  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Ciències socials
  • Àrea Economia, Geografia, Llengua catalana i literatura, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa