Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsContra la desforestació a Madagascar

Codi a embedir Copiar

Contra la desforestació a Madagascar

"El medi ambient" parla de diferents projectes que es duen a terme a Madagascar per reduir el consum de fusta i frenar la desforestació.


Cada any desapareixen unes seixanta mil hectàrees de bosc a Madagascar. Combatre la desforestació no és fàcil. I encara menys si els arbres són el recurs energètic més important i accessible per a la població.


Per reduir el consum de fusta, CIRAD, un centre francès de recerca agrícola, ha proposat a la Comissió Europea un mètode alternatiu. El projecte es porta a terme a Andranomamy, al nord de l'illa. Aquí, vint camperols que es dediquen a la producció de carbó vegetal reben classe de com aprofitar la fusta en el procés de carbonització. Una tècnica perfeccionada permet que amb la mateixa quantitat de fusta s'extregui el doble de carbó vegetal que abans i, a més, contribueix a la professionalització d'aquest sector.


Fer disminuir la desforestació evita la gran quantitat d'emissions de diòxid de carboni que produeix. Però, a Madagascar, també es potencien les energies renovables. Al sud de la capital, Antananarivo, a l'àrea rural d'Ambositra, s'hi ha instal·lat una petita planta hidroelèctrica a la riba del riu. Una modesta inversió que ha canviat la vida de dues-centes famílies. Ara poden mirar la televisió, els nens tenen bona llum per estudiar i una cooperativa agrícola ha engegat una petita granja d'aviram. A més, s'ha incrementat el nombre d'habitants de la zona, perquè el preu de l'electricitat és menor que a la ciutat.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa