Inici » El medi ambient

TutoriaCiències naturalsAprofitar l'aigua del subsòl

Codi a embedir Copiar

Aprofitar l'aigua del subsòl

L'espai "El medi ambient" mostra com un institut d'educació secundària del Prat de Llobregat aprofita l'aigua d'un aqüífer per regar l'hort del centre.


L'Institut d'Educació Secundària Doctor Trueta, del Prat de Llobregat, està construït en un territori delicat. Per sota hi passen dos aqüífers: el superficial i el profund. La humitat i la pujada del nivell de l'aigua podien perjudicar l'estructura d'aquest centre del barri de Sant Cosme.


Fent una petita excursió al subsòl es pot veure la solució que van trobar els tècnics quan es va construir l'institut, durant els anys 70. Baixant per unes trapes accedim a l'anomenat forjat sanitari, un conjunt de piscines que ocupen tot el subsòl de l'edifici i que en total sumen una superfície de cinc mil metres quadrats.


Aquí queda atrapada l'aigua de l'aqüífer, però, si el nivell pujava massa, calia bombar-la un o dos cops l'any. La direcció del centre va pensar que podien aprofitar l'aigua, en comptes d'abocar-la al clavegueram. A més d'ESO i cicles formatius, aquí s'imparteix Formació Professional i, entre altres mòduls, n'hi ha un de jardineria.


L'institut té, des de fa anys, un hort com a projecte escolar. Un sistema de bombes i canonades permet fer servir l'aigua de les piscines del subsòl per regar l'hort. Així s'aconsegueix un estalvi d'aquest recurs.


Per si el nivell de l'aqüífer és baix, al centre s'hi va construir un sistema de recollida d'aigües pluvials. Però tot el sistema també va permetre fer un jardí a la part davantera.


La gespa i les flors es cuiden de manera ecològica, sense productes sintètics. El jardí és un luxe, però és totalment sostenible. Les piscines i la recollida pluvial permeten alimentar l'hort, el jardí i l'aigua sanitària dels vàters, on s'han suprimit totes les cisternes. Ara, l'institut estalvia un 70 % de l'aigua que gastava abans. I, a més, dóna exemple als alumnes.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa