Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsLlavors cap al gel / Cargols de mar contra el dolor / Un cedre simbòlic

Codi a embedir Copiar

Llavors cap al gel / Cargols de mar contra el dolor / Un cedre simbòlic

En aquest capítol, el programa "El medi ambient" parla de la conservació de llavors d'arreu del món en una illa noruega, de la utilitat dels cargols de mar com a analgèsic i d'un cedre que està en perill d'extinció.


Llavors cap al gel

Al Centre Internacional per la Millora del Blat i el Blat de Moro es conserven centenars de milers de varietats d'aquestes plantes i s'investiga com augmentar-ne el rendiment o com adaptar-les a diferents ambients. Al gener, tres tones d'aquestes llavors van ser transportades a l'arxipèlag noruec de Svalbard, on s'ha construït un magatzem sota el glaç de l'Àrtic amb l'objectiu de conservar actives varietats de llavors d'arreu del món. Des del Centre Internacional de la Patata, al Perú, s'hi han enviat llavors de tubèrculs. Sorgo, mongetes, llenties i moltes altres plantes també es conservaran a Noruega, perquè en cas de catàstrofe es pugui recuperar la diversitat agrícola mundial.


Cargols de mar contra el dolor

Els cargols de mar posseeixen un potent verí. Però investigadors americans han comprovat que algun dels seus components pot ser útil com a analgèsic. Els estudis no han estat senzills. Calen entre cinquanta i cent cargols per obtenir prou verí per fer les anàlisis. Provat en malalts, s'ha vist que alleuja el dolor crònic sense produir els efectes secundaris d'altres analgèsics. Cal seguir fent proves per arribar a un medicament comercial i valorar també l'impacte que tindria la captura d'un gran nombre d'aquests mol·luscos. Però, si la substància és efectiva, els químics poden estudiar-ne la síntesi per obtenir-la directament al laboratori.


Un cedre simbòlic i útil

El cedre de Mulanje és l'arbre nacional de Malawi. I ara es troba a la llista vermella d'espècies en perill. Això és negatiu perquè amb la seva fusta, forta, fàcil de treballar i que no és atacada pels tèrmits, es fabriquen mobles, teulades i barques. Els incendis, la invasió de plantes no autòctones i la falta de control en la tala són els factors que influeixen en el decreixement del nombre d'arbres. Millorar la gestió del bosc i plantar uns cinquanta mil arbres a l'any són algunes de les solucions proposades.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Química, Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa