Inici » El medi ambient

Ciències naturalsDeixalles espacials

Codi a embedir Copiar

Deixalles espacials

Restes de satèl·lits i de coets han convertit l'espai en un petit abocador. "El medi ambient" mostra com es treballa per detectar aquestes deixalles per evitar riscos.


Milions d'astres són observats amb potents telescopis terrestres i, fins i tot, amb telescopis situats en òrbita, com el Hubble, per conèixer més bé les característiques de l'univers. Però l'ESA, l'Agència Espacial Europea, també té una xarxa de vigilància per detectar cossos molt petits que poden causar grans problemes: les deixalles espacials. Amb telescopis com el de l'Observatori del Teide, a Tenerife, se segueix la pista de les restes que es troben en òrbites altes, a uns quants milers de quilòmetres d'altura.


Amb aquest telescopi es poden identificar objectes d'entre deu i quinze centímetres. Les observacions fetes a les Canàries, juntament amb les fetes en altres llocs, han servit per elaborar el catàleg d'objectes més grans d'un metre que ha fet la xarxa de vigilància dels Estats Units.


Fa poc més de cinquanta anys que es va posar en òrbita el primer satèl·lit artificial. Des d'aleshores se n'han llançat milers i molts giren actualment al voltant de la Terra. Tot això ha generat restes molt diverses.


La gran majoria d'aquests objectes es troben en òrbites baixes, a uns dos mil quilòmetres d'altura, i es mouen a velocitats molt elevades, de més de vint-i-vuit mil quilòmetres per hora. Per localitzar-los s'utilitzen radars molt potents, com l'antena de trenta-quatre metres de diàmetre de Wachtberg, a Alemanya. Aquí es detecten els objectes i també se n'obtenen fotografies o pel·lícules. La informació és processada pels científics per predir els riscos de col·lisió amb satèl·lits artificials o amb missions tripulades. Tot i que són objectes petits, els impactes poden ser catastròfics.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Física, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa