Inici » L'Europa rebel

TutoriaCiències naturalsCadenes ecològiques

Codi a embedir Copiar

Cadenes ecològiques

El programa "L'Europa rebel" se centra en dos ecologistes finlandesos, Ville Komsi i Matti Liimatainen, que van protagonitzar, durant la dècada del 1980, manifestacions de tot tipus en defensa de la natura. Un d'ells va continuar la lluita per protegir els boscos i avui dia és el responsable de protecció dels boscos de Greenpeace.


En una ocasió, Zachary Topelius va escriure: "El bosc és com una pell per a un país. Un país de les latituds nòrdiques necessita un bon abric per a l'hivern, i si decideix treure-se'l, després no es pot queixar si es mor de fred".


Des de finals de la dècada del 1970, el moviment ecològic finlandès ha recorregut a la desobediència civil i ha defensat els boscos i els llacs construint preses, pujant als arbres destinats a la tala, desobeint les ordres policials d'abandonar una zona i encadenant-se a les màquines que havien de fer els treballs a què s'oposaven.


El moviment ecològic ha desembocat en la creació d'un partit polític que ha dut les qüestions mediambientals al Parlament. Els activistes de defensa dels boscos tenen el vot garantit per la possessió d'un cert nombre d'accions de les empreses fusteres i també lluiten per la seva causa a les reunions anuals dels consells d'administració. Amb l'objectiu que els boscos més antics no desapareguin, han engegat la campanya "Don't finnish ancient forests".


A la primavera del 1979, un grup de joves ecologistes de tot el país es van aplegar a Koijärvi per evitar que s'assequés un llac molt important per a les migracions d'ocells. Ville Komsi va ser un dels joves que van bloquejar el buidat del llac i es va encadenar a una excavadora. Tot i que a Finlàndia, en aquella època, l'oposició a les autoritats era un fenomen nou, la població va rebre aquells actes de desobediència civil amb molta simpatia. Durant la dècada següent, els activistes de Koijärvi van participar en la creació d'una plataforma política de suport al moviment verd.


El novembre de 1988, un grup de persones va aconseguir aturar les tales als boscos de Talaskangas, i aquells fets van desencadenar tot un seguit de protestes civils per protegir els boscos mil·lenaris. Els defensors dels boscos van impedir les tales interposant-se entre els arbres i les serres. Un dels participants en aquells fets va ser Matti Liimatainen, un estudiant de quinze anys a qui van detenir i que va acabar tancat a comissaria. Aquella vivència va influir molt en en Matti, que va continuar la lluita per protegir els boscos i avui dia és el responsable de protecció dels boscos de Greenpeace.

  • Programa L'Europa rebel
  • Idioma Català
  • Producció TVC, CT, DR, RAI, RTBT, Teleac/NOT, YLE
  • Any de producció 2007
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tutoria, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa