Inici » L'Ebre, camins d'aigua

Ciències socialsD'Alfaro a Saragossa

Codi a embedir Copiar

D'Alfaro a Saragossa

"L'Ebre, camins d'aigua" comença el tercer capítol en terres de Navarra, on l'Ebre canvia de caràcter i es va obrint en planures cada vegada més àmplies, fins a arribar al mateix cor d'Aragó.


En aquesta part del recorregut, fins i tot l'arquitectura és diferent, ja que la pedra com a material de construcció comença a donar pas al maó, un senyal d'identitat d'aquest tram central de l'Ebre.


A la part central, el riu augmenta molt de cabal i arriba fins a Saragossa. En aquest tram mitjà, l'Ebre rep les aigües dels seus afluents més cabalosos: per l'esquerra, els que procedeixen dels Pirineus, que contribueixen a augmentar el seu cabal de manera considerable, i per la dreta, els del Sistema Ibèric.


El riu Aragó, un dels afluents de l'Ebre, dóna nom a la comunitat autònoma d'Aragó. Seguint el seu curs, es passa per Tafalla, Cáseda, el monestir de Leire, Tiermas, Sos del Rey Católico, Las Bardenas i Tudela.


Remuntant un altre dels seus afluents, el riu Queiles, el recorregut passa per Tarassona, Los Fayos, Ágreda, Vozmediano, el Moncayo, Trasmoz i el monestir de Veruela.


L'itinerari retorna a l'Ebre, a Tudela. A partir d'aquí, el riu discorre per una àmplia planura al·luvial regada pel canal Imperial d'Aragó i el canal de Tauste. L'Ebre entra en territori aragonès per la localitat navarresa de Cortes, hi penetra serpentejant i hi circula més de tres-cents trenta quilòmetres.


A la dreta, a prop d'Alagón, l'Ebre rep el riu Jalón, el segon afluent per extensió després del Cinca-Segre. Seguint el curs del Jalón es passa per Rueda de Jalón, Ricla, Calataiud, Alhama de Aragón, el monestir de Piedra i Sobradiel.


El recorregut d'aquest capítol finalitza a Saragossa, la capital aragonesa.

  • Programa L'Ebre, camins d'aigua
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Aragón Televisión, Aurea Documentary
  • Any de producció 2008
  • Durada: 30min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa