Inici » L'Ebre, camins d'aigua

TutoriaCiències socialsCiències naturalsDe Saragossa a Mequinensa

Codi a embedir Copiar

De Saragossa a Mequinensa

En el quart capítol de "L'Ebre, camins d'aigua" es mostra com el riu Ebre recorre les àrides terres aragoneses recollint l'aigua dels seus nombrosos afluents del sud i del pirenaic Gállego.


L'Ebre banya la ciutat de Saragossa, dins la qual rep les tèrboles aigües del riu Huerva i del riu pirinenc Gállego. De la vista des de l'aire de la ciutat de Saragossa en destaca la basílica del Pilar i el recinte de l'Expo 2008.


Seguint el curs dels afluents Huerva i Aguasvivas, es passa per Muel, pels embassaments de Mezalocha i las Torcas i per Azuara, per on discorre el riu Cámaras, afluent de l'Aguasvivas. Aquest recorregut també passa per les poblacions de Belchite, amb les ruïnes del poble vell com a record dels efectes de la Guerra Civil espanyola, d'Azaila i La Zaida.


L'itinerari següent remunta un altre afluent de l'Ebre, el riu Gállego, i arriba fins als Pirineus. La ruta passa per la cartoixa d'Aula Dei, San Mateo de Gállego, l'embassament de la Sotonera, Almudévar, Tardienta i Bolea.


Un altre cop a l'Ebre, i seguint el seu curs, es passa pel barri saragossà de la Cartuja, per Pina de Ebro i per Quinto. A partir d'aquest punt, les terres de l'Ebre es van fent més àrides. En dóna testimoni el desert dels Monegres, al marge esquerre, i el de Calanda, al dret. A partir de Velilla de Ebro, el riu comença a formar uns espectaculars meandres, com ara el de Sástago, molt tancat.


Els afluents Martín i Guadalope conformen la "ruta dels tambors", amb poblacions com Híjar, Albalate del Arzobispo, Calanda o Alcanyís, amb el castell convertit en parador nacional.


A Casp, les aigües queden estancades en un embassament unit al gran pantà de Mequinensa, anomenat el mar d'Aragó. Passada la localitat de Faió, a la unió amb el riu Matarranya, el riu s'interna a la Catalunya més meridional, amb el Parc Natural dels Ports com a gran i privilegiat mirador. El Matarranya és un dels rius millors conservats de la conca i passa per poblacions com Nonasp, on conflueix amb l'Algars, i Beseit.

  • Programa L'Ebre, camins d'aigua
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Aragón Televisión, Aurea Documentary
  • Any de producció 2008
  • Durada: 30min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa