Inici » Viure Catalunya

TutoriaCiències socialsTecnologiaCiències naturalsCastellfollit de la Roca (la Garrotxa)

Codi a embedir Copiar

Castellfollit de la Roca (la Garrotxa)

El perfil de Castellfollit de la Roca, sobre una espectacular cinglera basàltica, és un dels més fotografiats de Catalunya. El programa "Viure Catalunya" dedica el capítol a aquesta població de la Garrotxa.


Castellfollit de la Roca té el segon terme municipal més petit de Catalunya. El poble està situat sobre un espadat de basalt de més de cinquanta metres d'alçària i de gairebé un quilòmetre de longitud. Aquesta immensa mola basàltica és la conseqüència directa de l'acció erosiva dels rius Fluvià i Turonell sobre les restes dels corrents de lava procedents de les erupcions volcàniques que van tenir lloc a la zona fa milers d'anys. La lava, en solidificar-se, dóna lloc al basalt, un roca de gran duresa que pren diferents formes depenent del procés de refredament.


El presentador del programa, Enric Nogueras, recorre el barri vell del poble acompanyat per un membre de l'Associació Lúdica i Cultural "Penya els Burots". Aquesta entitat rep el nom de les persones que cobraven el peatge d'entrada als pobles.


A Castellfollit hi ha l'única pedrera activa de basalt de tot l'Estat, que des de l'any 1929 explota la família Ortiz. El basalt que s'hi obté es dedica a la indústria, la construcció i la decoració.


Un altre negoci familiar del poble és l'empresa de galetes artesanes Ca l'Enric, especialitzada en pastes de full que s'exporten a tot arreu.


L'any 1993, la família Sala va celebrar que feia 150 anys que es dedicava a l'elaboració d'embotits i va decidir crear un museu dedicat a la seva fabricació. Al Museu de l'Embotit hi ha exposades màquines, eines i fotografies i dibuixos antics.

  • Programa Viure Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció Triacom Audiovisual, TVC, 2004
  • Any de producció 2004
  • Durada: 9min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa