Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsReintroduir la gasela comuna / Boracay: morir d'èxit / Arbres, arxiu del clima

Codi a embedir Copiar

Reintroduir la gasela comuna / Boracay: morir d'èxit / Arbres, arxiu del clima

"El medi ambient" dedica el capítol a un projecte per reintroduir la gasela comuna al Senegal, al perill que corren les platges de l'illa filipina de Boracay i a uns arbres de la Patagònia que viuen tants anys que faciliten l'estudi de l'evolució climàtica.


Reintroduir la gasela comuna

La gasela comuna es va donar per extingida al Senegal durant els anys 70. Ara, el Consell Superior d'Investigacions Científiques lidera un programa per reintroduir-la al país africà en què també participa Zoològic de Barcelona. L'any passat s'hi van traslladar vint individus. De les cries nascudes n'han sobreviscut vuit, amb una distribució de sexes favorable perquè l'espècie es consolidi: cinc femelles i tres mascles. La gasela comuna viu en zones desèrtiques i semidesèrtiques i es calcula que en queden uns sis-cents exemplars en llibertat.


Boracay: morir d'èxit

Les platges de l'illa filipina de Boracay es consideren les més boniques del món. Però l'èxit pot acabar amb aquest tresor de la natura i amb els recursos econòmics que genera. Fa disset anys, a l'illa no hi havia ni instal·lacions turístiques, ni electricitat, ni carreteres. Ara hi ha uns 3.000 establiments i l'any passat hi van arribar 600.000 turistes. Aquest desenvolupament desmesurat ha provocat problemes de creixement urbanístic excessiu i de contaminació per les aigües residuals. El govern ha imposat una moratòria de mig any per evitar que el turisme a Boracay tingui una vida tan intensa com curta.


Arbres, arxiu del clima

Els làrixs de les ribes del llac Nahuel Huapi, a la Patagònia argentina, poden viure més de tres mil anys. Aquesta llarga vida els converteix en testimonis del clima dels últims mil·lennis. Al tronc del làrix, cada any se li forma una nova capa de fusta. Quan els investigadors n'extreuen mostres i estudien les distàncies entre els anells, poden deduir com ha canviat el temps anualment. Els resultats indiquen que a la Patagònia cada vegada hi fa més calor i que hi plou menys. Les dades extretes d'aquests arbres són aproximades, però contrastades amb altres informacions permeten reconstruir el procés de canvi climàtic en aquesta part del món.  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa