Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsCom s'alimenten els flamencs

Codi a embedir Copiar

Com s'alimenten els flamencs

Totes les parts del cos del flamenc responen a les necessitats de la seva alimentació. "El medi ambient" repassa les característiques de diverses espècies de flamenc, com el que cria al delta de l'Ebre.


Les potes palmades li serveixen per no enfonsar-se en el fang. Les cames llargues són indispensables per poder buscar menjar en aigües somes sense mullar-se. El coll és llarg per poder arribar al fons. I el bec és un filtre que reté els microorganismes aquàtics amb l'ajuda d'una llengua molsuda que fa de manxa. Els flamencs absorbeixen aigua per la punta del bec i després la llengua l'empeny cap a fora pels costats. Tal com ho faria una balena blava, l'aigua en surt bona i filtrada, i els microorganismes que conté es queden dins el bec, a punt perquè l'ocell se'ls pugui empassar.


Una especialització tan gran comporta molts riscos, però els flamencs juguen amb avantatge. El seu aliment preferit són els microcrustacis que viuen als llacs salobres de tot el món. No hi fa res on siguin aquests llacs salats, allà hi trobarem flamencs per aprofitar un recurs que gairebé no interessa ningú.


A Sud-amèrica hi ha tres espècies de flamencs que viuen als altiplans andins, a més de 4.000 metres d'altitud. A Àfrica, la Meca dels flamencs és el llac Nakuru, a Kènia, on se n'han localitzat les concentracions més grans del món. En aquest cas l'espècie és el flamenc nan, el més petit de tots i també el més pintat. El color rosat, gairebé roig en aquest cas, comú a les cinc espècies de flamenc, es deu justament al color de les gambetes minúscules del gènere artèmia, que són la base de la seva alimentació.


Els flamencs europeus, els que crien al delta de l'Ebre i fan estades temporals als aiguamolls, són els més grossos. I segueixen l'estratègia alimentària de la família. Per menjar han de filtrar més de cent litres d'aigua cada dia, una feinada que els obliga a menjar moltes hores, a vegades fins i tot en plena nit.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa