Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsTecnologiaCiències naturalsLlum més eficient per a Europa

Codi a embedir Copiar

Llum més eficient per a Europa

"El medi ambient" mostra com, gràcies a dos projectes europeus, es pot reduir el consum provocat per la il·luminació de les ciutats.


La nit europea està ben il·luminada, tal com es pot veure en una imatge per satèl·lit del continent. Però la utilització de sistemes poc eficients, tant als carrers com a les cases, fa que tot això signifiqui la sisena part de la despesa total en electricitat a la Unió Europea. Tecnologies més modernes permetrien reduir cada any l'emissió de quaranta-un milions de tones de diòxid de carboni. Això equival a la quantitat que se n'absorbiria si es plantessin arbres a tot el territori dels Països Baixos.


El Projecte Enerlin, de la Unió Europea, promou la substitució de les bombetes tradicionals per fluorescents compactes de baix consum. Duren deu vegades més i consumeixen molt menys. En una casa, la substitució total podria comportar un estalvi del 80 % en electricitat i una reducció considerable d'emissions.


Un altre projecte, "Nova llum verda", promou la instal·lació de fanals més eficients al carrer. A la Unió Europea hi ha un fanal per cada nou habitants, és a dir, uns cinquanta milions. A Praga, en alguns carrers s'han canviat les antigues bombetes per altres de baix consum i s'ha substituït el cablejat. Fer el mateix a tot Europa comportaria un estalvi molt important.


A Göteborg, a Suècia, s'hi ha instal·lat un altre sistema. A part de tenir bombetes de baix consum, els fanals es controlen per ordinador. Ara, en període de proves, es fa des del mateix lloc, però en el futur se centralitzarà tot en una sala de control. Quan el flux de vehicles és molt baix, els fanals es poden apagar per estalviar energia. Els càlculs realitzats assenyalen que l'estalvi és elevat.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Tecnologia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa