Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsTecnologiaCiències naturalsFabricar paper imitant la natura

Codi a embedir Copiar

Fabricar paper imitant la natura

"El medi ambient" mostra diverses investigacions que tenen com a objectiu aconseguir paper fent servir els mateixos processos que fa servir la natura.


Cada any es fabriquen a tot el món vora quatre-cents milions de tones de paper. Això dóna una idea de la importància econòmica d'aquest sector. Ja fa anys que les empreses intenten adaptar-se a les noves exigències mediambientals.


El Grup de Recerca Paperer i Gràfic de la Universitat Politècnica de Catalunya investiga per contribuir a la millora dels processos de fabricació, que comencen amb la trituració de la fusta i la selecció de les estelles per mides. Durant el procés cal separar la cel·lulosa, amb què es fabricarà el paper, de la lignina, que és com el ciment que manté unides les cèl·lules vegetals. Ara, l'extracció es fa amb reactius químics i s'obté, d'una banda, la fibra i, de l'altra, els líquids anomenats lleixius negres, on hi ha la lignina. Aquests últims es cremen, però també se'n poden extreure altres productes, tot imitant la natura.


El grup de recerca, que és al campus de Terrassa, participa en el projecte europeu Biorenew, que pretén millorar l'aprofitament de la biomassa vegetal i reduir l'ús de productes químics contaminants. La seva investigació se centra en el procés de blanquejat de les fibres. En certs productes es poden utilitzar fibres fosques, que encara contenen lignina. Però per fer paper d'escriptura cal blanquejar-les sense degradar-les. En algunes de les diverses etapes es poden fer servir enzims. Així, la biotecnologia, basada en processos biològics, limita l'ús de productes químics. Les empreses poden aplicar-los sense sobrecostos.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Ciències per al món contemporani, Tecnologia, Educació per la ciutadania, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa