Inici » Aleph

Llengües i literaturaAnton Txèkhov

Codi a embedir Copiar

Anton Txèkhov

Aquesta edició "d'Aleph" se centra en la figura de l'escriptor rus Anton Txèkhov, nascut l'any 1860 a la ciutat portuària de Taganrog, a Ucraïna.


Txèkhov va estudiar Medicina a la Universitat Estatal de Moscou, però gairebé no la va exercir a causa de la tuberculosi. En canvi, es va abocar en la producció literària. La primera col·lecció dels seus escrits humorístics, "Relats de Motley", va aparèixer el 1886, i la seva primera obra de teatre, "Ivanov", es va estrenar a Moscou l'any següent.


A finals de segle va conèixer l'actor i productor Konstantin Stanislavski, director del Teatre d'Art de Moscou, on el 1898 es va representar l'obra de Txèkhov "La gavina". Més endavant també s'hi van representar "L'oncle Vània", "Les tres germanes" i "El jardí dels cirerers" . L'any 1901, Anton Txèkhov es va casar amb l'actriu Olga Knipper, que havia actuat en les seves obres.


Txèkhov va morir al balneari alemany de Badenweiler l'any 1904.L'any 1884 pateix el primer vòmit de sang, avís inequívoc de tuberculosi. El germà de l'escriptor, Nikolai, mor d'aquesta mateixa malaltia i això fa que el jove doctor Anton Txèkhov prengui consciència de la brevetat de la seva pròpia vida. L'any 1889 emprèn un viatge a l'illa presidi de Sakhalin, amb el propòsit de fer-hi un estudi científic.


L'any 1892 compra una petita finca a Melikhovo, a la rodalia de Moscou. Després d'una vida plena de privacions i constants canvis de residència, per fi Txèkhov gaudeix d'una casa. Durant els anys d'estada a Melikhovo, tot i la seva dedicació a l'escriptura, accepta el càrrec de metge del poble, i sense cobrar res a canvi atén els pagesos de la zona.


L'any 1901 es casa amb l'actriu Olga Knipper. Obligat per la malaltia trasllada la seva residència a Ialta. S'hi fa construir una casa i, tot i la precarietat de la seva salut, continua exercint com a metge i atén malalts necessitats. El juliol de 1904 mor al sanatori alemany de Badenweiler.


  • Programa Aleph
  • Idioma Català
  • Producció TVC, 2001
  • Any de producció 2001
  • Durada: 33min.
  • Àmbit Llengües i literatura
  • Àrea Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Llengua catalana i literatura
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa