Inici » Transfer

TutoriaCiències socialsTecnologiaCiències naturalsVolar a poc a poc

Codi a embedir Copiar

Volar a poc a poc

L'espai "Transfer" repassa la història dels globus aerostàtics i parla de les diferents maneres de volar.


El globus és un invent del segle XVIII. Els d'ara, com els antics, tenen una vela, uns cremadors i una cistella. L'any 1783, un xai, un gall i un ànec van ser els primers a viatjar en globus durant una demostració de l'invent, al palau de Versalles, davant el rei francès Lluís XVI.


El 21 de novembre de 1783, els germans Montgolfier van fer realitat el primer globus tripulat de la història. Els viatgers intrèpids van ser Jean François Pilâtre i el marquès d'Arlandes, els primers homes a viatjar en globus. Van sobrevolar París a mil metres d'altura durant vint-i-cinc minuts i van fer servir un forn de llenya per escalfar l'aire de l'interior, cremant-hi llana i palla.


El globus va ser un gran invent, perquè va permetre als humans elevar-se per primer cop de la superfície de la Terra i traslladar-se viatjant per l'aire. Però tenia un defecte, i és que no es podia conduir, fet que va donar a pas a la creació de dirigibles com els zepelins.


Miquel Lázaro, practicant de parapent, explica quin és l'equip bàsic necessari per volar en parapent, què cal fer abans de volar i quines sensacions té en ple vol.


Els globus d'ara funcionen amb uns cremadors de gas propà i acostumen a volar a uns mil cinc-cents metres d'altura. Durant l'enlairament és quan més es nota la velocitat, perquè s'ascendeix a uns quinze o vint km/h.


Els globus aerostàtics volen gràcies a l'aire calent que contenen en grans proporcions. Hi ha dues maneres de pujar en globus. Una és el vol captiu, en què el globus està lligat al terra amb una corda i es mou verticalment. L'altra és el vol lliure, en què el globus es desplaça horitzontalment i el pilot aprofita els corrents d'aire.


  • Programa Transfer
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2008
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Tutoria, Geografia, Ciències socials, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa