Inici » L'Europa rebel

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaTangentopoli

Codi a embedir Copiar

Tangentopoli

Aquest reportatge de "L'Europa rebel" explica la història de l'operació "Mans netes", una investigació i una sèrie de judicis per corrupció política que van ensorrar els partits polítics més importants d'Itàlia.


A començaments dels anys 90, després d'una dècada de generosa despesa pública, Itàlia es va haver d'enfrontar a l'escàndol més seriós d'ençà de la Segona Guerra Mundial.


Durant la dècada dels 80, els polítics i els partits polítics italians havien construït un sistema de suborns a tots els nivells de l'administració pública, i tots els partits havien acceptat quantitats enormes de diners de la indústria a canvi de favors polítics i d'encàrrecs d'obres públiques. D'aquest sistema se'n va dir "Tangentopoli" o "Bribeville", però, de fet, no ha estat fins ara, amb la nova situació política creada amb la caiguda del mur de Berlín, que els fiscals han aconseguit de debò que les investigacions progressin.


Tot i que no es tracta d'un moviment de base en el sentit estricte de la paraula, la investigació de l'operació "Mans netes" va provocar la ira d'una majoria d'italians contra els seus líders polítics, i la protesta es va expressar amb manifestacions massives en moltes ciutats i amb un canvi fonamental dels hàbits de vot.


El reportatge mostra el paper fonamental dels mitjans de comunicació de masses i, sobretot, el de la televisió en la formació d'aquest moviment únic, un moviment que seguia a diari els reportatges dels noticiaris i la transmissió d'un important judici que es duia a terme als tribunals milanesos. Aquesta història parla de la interacció dels mitjans de comunicació de masses i de l'opinió pública, del sentit de la justícia i de la importància que dins la societat tothom respecti les normes.


Ho expliquen Gherardo Colombo, antic fiscal dels tribunals de Milà, i Maurizio Losa, periodista de la RAI que va informar de tot l'afer "Mans netes" al noticiari del vespre de més audiència del país.

  • Programa L'Europa rebel
  • Idioma Català
  • Producció TVC, CT, DR, RAI, RTBF, Teleac/NOT, TVP, UR, YLE
  • Any de producció 2006
  • Durada: 29min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Història del món contemporani, Educació per la ciutadania, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa