Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsUsos de la biomassa a Europa

Codi a embedir Copiar

Usos de la biomassa a Europa

En aquest capítol, l'espai "El medi ambient" reflecteix tres experiències sobre l'ús de biomassa a Lituània, França i Eslovènia.


Quan els troncs més valuosos i les parts més aprofitables dels arbres ja han estat retirats d'un bosc, el que hi queda no és un residu sense importància, sinó una font d'energia. A Lituània, les fulles i branques descartades per les companyies de la fusta les aprofitarà l'empresa Bionovus per obtenir biomassa, dins un dels projectes del programa europeu "Energia intel·ligent".


El balanç d'emissions de diòxid de carboni de la biomassa és nul. Les plantes absorbeixen el diòxid de carboni mentre creixen. Després proporcionen combustible per a la calefacció de les cases. El diòxid de carboni que es produeix en aquest procés serà absorbit per altres plantes. El cercle de les emissions es tanca i no se'n creen de noves.


Cal tenir en compte també les emissions produïdes pel transport de la biomassa. Per això, la planta d'obtenció és a prop, als afores de la capital, Vílnius.


Una altra manera d'utilitzar la biomassa la podem veure en un poble francès, on s'han posat en marxa unes cabines d'energia. A l'interior, al costat de la caldera, hi ha espai per guardar la biomassa en forma dels anomenats "pellets". La cabina és mòbil i pot situar-se al costat de la casa sense necessitat de fer-hi obres. A llocs on s'utilitzen derivats del petroli, l'actual preu del cru fa de la biomassa una interessant alternativa.


Finalment, la biomassa també pot significar una ajuda per a les economies rurals. A la granja de Stane Kosir, situada a uns vint quilòmetres de Ljubljana, la capital d'Eslovènia, els ajuts del govern i de la Unió Europea han permès transformar uns terrenys amb fusta de baixa qualitat en camps que produeixen biomassa amb un preu més elevat. Això ha estat decisiu per a la supervivència de la granja, ja que l'activitat ramadera no era suficient.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa