Inici » Resultats de cerca » Tot un món

TutoriaCiències socialsEscola i barri

Codi a embedir Copiar

Escola i barri

L'espai "Tot un món" visita una escola del barri antic de Balaguer que fa un esforç especial per potenciar la cohesió social de l'alumnat.


El Centre d'Educació Infantil i Primària Àngel Guimerà de Balaguer, a la Noguera, és un reflex del barri on està situat. Dels prop de dos-cents alumnes que té actualment, la meitat són d'ètnia gitana i l'altra meitat, nens i nenes que han arribat amb les seves famílies d'altres països, principalment del Marroc.


Fins als anys 80, l'escola Àngel Guimerà acollia la majoria dels nens i nenes que vivien al barri antic de Balaguer, però les famílies no gitanes van anar marxant d'un barri cada vegada més degradat o es van estimar més portar els fills a altres centres. L'arribada de famílies immigrades al barri antic va acabar de dibuixar l'escola tal com és avui.


La nova composició de l'alumnat va fer que l'Àngel Guimerà passés a ser un centre d'atenció educativa preferent, per poder atendre més bé la seva especificitat.


"L'escola treballa perquè no xoquin aquestes diferents cultures, perquè els nens entre ells s'entenguin, aprenguin a conviure, i, per això, l'escola participa en un pla d'innovació educativa de convivència i mediació escolar", explica Ramon Gordillo, el cap d'estudis, que hi treballa des del 1992.


Des del Departament d'Educació, Josep Vallcorba, subdirector general de Llengua i Cohesió Social, opina que "l'educació té una dimensió d'urbanisme, una dimensió de civisme, de cultura, esportiva, en definitiva, de tot el que és el teixit urbà i teixit cívic d'un barri, i per això convé unificar esforços i intervenir en aquests barris d'una manera molt coordinada."


Per Ramon Gordillo, mentre la llei de barris no canviï la realitat de fora, l'escola ha de seguir treballant amb l'alumnat que té. "


L'escola rep el suport dels voluntaris de l'ONG Save the Children, que fan reforç escolar i tallers de plàstica a uns cent alumnes. L'Àngel Guimerà fa els seus deures, però necessita canvis profunds al barri per arribar a ser una escola plenament normalitzada.


  • Programa Tot un món
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Educació per la ciutadania, Tutoria, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa