Inici » Resultats de cerca » Quèquicom

TutoriaCiències socialsCiències naturalsUn president contra l'Alzheimer

Codi a embedir Copiar

Un president contra l'Alzheimer

En aquesta ocasió, "Quèquicom" té com a protagonista Pasqual Maragall. L'expresident de la Generalitat mostra la seva nova faceta de lluitador contra la malaltia d'Alzheimer: com a afectat i com a president d'una fundació que ha creat per donar suport a la recerca contra la malaltia.


Pasqual Maragall visita els laboratoris d'investigació de la Unitat de Memòria de l'Hospital de Sant Pau, on el tracten, i entrevista la doctora Teresa Gómez Isla, que li explica que, tot i que el seu equip prova amb ratolins noves molècules que podrien modificar el curs de la malaltia, encara s'és lluny de trobar la manera de curar l'Alzheimer.


El programa segueix també Luis Dueñas, un enginyer i empresari a qui recentment se li ha diagnosticat la malaltia. Luis Dueñas és voluntari en un estudi per provar un nou medicament que es fa al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). Aquest tractament es basa en la immunoteràpia, però les incerteses són molt grans, perquè se saben molt poques coses sobre les causes últimes del problema. Segons el doctor Jordi Peña Casanova, del PRBB, la nova vacuna faria que el sistema immunitari fabriqués anticossos contra el pèptid beta-amiloide, que és un dels tòxics implicats en la destrucció de neurones que comporta l'Alzheimer.


En una altra institució, el Parc Científic vinculat a la Universitat de Barcelona, dos equips treballen per bloquejar el pèptid tòxic. Un està dirigit pel doctor Ernest Giralt, que ha desenvolupat una molècula que actuaria a l'interior del

cervell. L'altre el lidera Xavier Fernández Busquets, de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, que vol aprofitar la nanotecnologia per retenir el pèptid en un dispositiu que es posaria fora del cervell. Dues aproximacions diferents per resoldre una patologia de la qual encara se sap ben poca cosa.


Jordi Camí, director de la Fundació Alzheimer Internacional, fundada per Pasqual Maragall, adverteix que, si no es troba un tractament efectiu, l'Alzheimer pot arribar a saturar el sistema sanitari, ja que el curs de la malaltia és molt llarg i les atencions que necessiten els malalts són moltes i molt costoses.


Des de l'estudi, el presentador del programa, Marc Boada, explica amb detall el funcionament de les neurones i descriu l'evolució de la malaltia.


  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 33min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tutoria, Coneixement del medi: natural, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa