Inici » Karakia

TutoriaCiències socialsTecnologiaEl riu dels ocells

Codi a embedir Copiar

El riu dels ocells

"Karakia" mostra com és la cuina d'alguns dels trenta mil uruguaians que viuen a Catalunya i quins són els seus costums.


Uruguai, "el riu dels ocells", és el nom que van donar els indis guaranís a les terres americanes situades al nord de l'actual Argentina. De fet, la relació amb aquest país, del qual l'Uruguai va ser una província, ha marcat part del caràcter, els costums i també la gastronomia dels seus habitants. Però els uruguaians també han rebut les influències d'altres països que l'han dominat: espanyols, brasilers o anglesos.


No és difícil imaginar l'origen dels "escones", per exemple, que fa la Sylvia, descendent de catalans de Reus que van marxar a l'Uruguai en busca d'oportunitats. Ara és ella qui ha deixat el seu Montevideo natal per venir a viure a Roses.


També viu a la costa en Leonel, que té una botiga a Castelldefels on ven pasta fresca, un dels productes clàssics de la gastronomia uruguaiana, hereva de la immigració italiana del segle passat.


Igualment és d'origen italià la "pascualina", una empanada d'espinacs que prepara en Fernando. Ell i els seus amics es troben a Segur de Calafell per celebrar una vetllada gastronòmica: "matambre", "empanadas criollas" i "choripanes", sense oblidar les infusions de "yerba mate", tot un senyal d'identitat per als uruguaians.


L'altra gran icona són els "asados". Un de multitudinari és el que organitza l'associació Los Botijas, de Rubí. Molta carn i també molta música, i especialment "candombe", amb la sonoritat i els ritmes dels tambors d'arrel africana.

  • Programa Karakia
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 36min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Educació per la ciutadania, Tutoria, Geografia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa