Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaCiències naturalsLes balenes amistoses a Califòrnia

Codi a embedir Copiar

Les balenes amistoses a Califòrnia

A la Baixa Califòrnia, la presència de balenes s'ha convertit en una atracció turística. L'espai "El medi ambient" hi dedica el capítol i alerta de la davallada de la població de balenes grises.


Les balenes grises viatgen cada any des del mar de Bering, a Alaska, fins a les llacunes costaneres de la Baixa Califòrnia, a Mèxic, on s'aparellen i pareixen les seves cries. El viatge comença a la tardor, i a finals d'any arriben a les zones de cria, on s'estan fins al mes d'abril.


La balena grisa és una espècie que viu prop de la costa, sempre en aigües poc profundes. Les llacunes costaneres de la Baixa Califòrnia, especialment Ojo de Liebre, San Ignacio i Bahía Magdalena, són llocs ideals per a les femelles a punt de parir. El clima gairebé desèrtic de la zona provoca una gran evaporació de l'aigua del mar i aquest fet, unit a una pluja molt escassa, afavoreix l'alta salinitat de les aigües, una situació perfecta per als balenons acabats de néixer, que s'han d'espavilar per sortir a respirar a la superfície sense cap mena d'entrenament.


Quan neixen, les cries de les balenes pesen uns cinc-cents quilos i fan tres o quatre metres de llarg. Però creixen de pressa i amb un mes d'edat ja són capaces de saltar fora de l'aigua, com els seus pares. L'entrenament és important: d'aquí a un parell de mesos més hauran d'emprendre el seu primer viatge cap a Alaska, a vuit mil quilòmetres al nord, per aprofitar la teca abundant que hi ha durant l'estiu.


Els habitants de la Baixa Califòrnia exploten des de fa temps la presència de les balenes. Com a tot arreu, primer la font d'ingressos era la caça comercial. Després va arribar la davallada de la població, una recuperació molt lenta i, més tard, el turisme balener. Ara, l'observació de balenes és l'oferta de temporada d'aquesta regió de Mèxic. Tot i que a vegades les barques carregades de turistes no són gens respectuoses i empaiten les balenes fins a fer-les fugir, alguns exemplars s'hi han acostumat, i llavors són les balenes les que s'acosten a la gent. No passa sempre, però qui té la sort de trobar una balena amistosa ja pot anar a dormir tranquil. De vegades es passen hores al costat de les barques, deixant-se tocar per la gent i gratant-se l'esquena amb la quilla del vaixell.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Tutoria, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Llengua catalana i literatura, Geografia, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa