Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaCiències naturalsLlanes i desenvolupament rural

Codi a embedir Copiar

Llanes i desenvolupament rural

Oficis artesans que desapareixen, com el de matalasser o el de pastor, posen en perill la viabilitat dels ramats d'ovelles. "El medi ambient" exposa aquest problema i les solucions que s'hi estan buscant.


A Menàrguens, a la Noguera, Josep Jové remena amb els bastons de corronyer entre quinze i vint-i-dos quilos de llana per matalàs. Ho ha fet milers de vegades a la seva vida. Ara, jubilat, fa un matalàs de tant en tant. Matalasser, un ofici pesat, en declivi, però encara profitós.


A Llessui, a la vall d'Àssua, al Pallars Sobirà, Agustí Escur, de cal Roi, treu el seu ramat de quatre-cents caps a pasturar. Els prats dels voltants són una de les zones de pastura més extenses i de més qualitat de Catalunya. A la vall d'Àssua hi ha uns dos mil caps d'ovelles xisquetes, la raça autòctona del Pallars, declarada en perill d'extinció. Proporciona xais de bona carn, però la llana, que tenia mil usos anys enrere, s'ha convertit en un residu que es ven a deu cèntims el quilo.


A Rialp, també al Pallars Sobirà, l'empresa Montanyanes ha organitzat cursos per potenciar oficis relacionats amb la llana, com ara la transformació en feltre. Als cursos també s'hi ensenyen les tècniques del cardat i del filat. Tot allò que, com l'ofici de matalasser, pugui augmentar el preu de la llana per al ramader i que ajudi a conservar oficis tradicionals i ramats. I, també, la gent al territori. Es tracta d'un projecte finançat pel Parc Nacional d'Aigüestortes, que, amb assessorament d'entitats internacionals, pretén anar més enllà d'impulsar oficis singulars.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa