Inici » Una mà de contes

Educació artísticaLlengües i literaturaL'arbre màgic

Codi a embedir Copiar

L'arbre màgic

Amb anilines i guaix, el programa "Una mà de contes" explica la història de "L'arbre màgic", un conte protagonitzat per un nen que seguia les indicacions d'un arbre.


Aquesta història transcorre en una terra llunyana, erma, resseca i clivellada pel Sol, tot i trobar-se entre dos grans rius: el de l'est i el de l'oest. Aquests dos rius eren llocs perillosos per als homes i per als ramats per la quantitat de feres assedegades que, segons es deia, hi anaven a beure. En aquest paratge tan poc acollidor hi havia un petit poble de pastors. Tant malvivien aquesta pobra gent que, en una de les famílies, el pare i la mare es van morir i van deixar un parell de cabres escanyolides i un nen orfe que ningú no volia perquè, pel que sembla, ja tenien prou feina. El nen estava desolat, i en tenia motius.


Aturat a l'ombra d'un gran arbre, l'únic arbre que havien vist els natius en aquella planura enorme, el nen va adonar-se que estava completament sol i desemparat. Només les cabres, la seva minsa possessió, li feien companyia. Al nen tan sols se li va acudir lamentar-se en veu alta, tot seguit, el vent va xiular entre les branques del gran arbre i una veu profunda li va dir que portés el ramat a beure al riu de l'est, ja que les feres eren a l'oest. El nen, dubtós, va seguir el consell i li va anar bé. A partir de llavors, cada dia, abans de res, el nen preguntava davant de l'arbre on havia de dur el ramat a beure, al riu de l'est o al de l'oest.


Gràcies a les indicacions de l'arbre, el seu petit ramat li donava prou llet i prou carn per sobreviure. El rumor que el nen prosperava gràcies a les indicacions de l'arbre va arribar a orelles del fetiller del poble. Diuen que es va enfadar i enrabiar com no s'havia vist mai i que preguntava com s'atrevia aquell nen a parlar amb la natura, ja que només ell tenia aquesta potestat. Per això, destral en mà, va anar fins al gran arbre i el va tallar a trossets. L'endemà, el nen es va trobar l'arbre fet miques. Tot i així, confiat de mena, li va preguntar on havia de dur el ramat a beure, al riu de l'est o al de l'oest. I, sorprenentment, la veu va contestar i li va dir que portés el ramat al riu de l'oest, perquè les feres eren a l'est.


Quan el fetiller va descobrir que la seva acció no havia servit de res, va fer una pira immensa i va cremar els trossos del gran arbre. L'endemà, quan el nen hi va arribar, ja només quedava cendra. Tant li feia, ell confiava en l'arbre, així que li va fer la pregunta de sempre. Aquest cop, la veu no es va sentir, però un vent suau va ajudar que les cendres poguessin indicar la direcció correcta. I el nen hi va encaminar el seu ramat. El fetiller no entenia res i va decidir eliminar les cendres, així que les va agafar i les va llençar al riu. Les cendres llençades al riu es van dissoldre a l'aigua i van viatjar empeses pel corrent. Mentre el nen preguntava una vegada i una altra sense obtenir cap resposta, les cendres es van evaporar amb l'escalfor d'aquell sol de justícia i van formar un gran núvol. Desesperat, el nen va plorar desconsoladament.


En aquell moment es va posar a ploure. Una pluja intensa, cosa insòlita en aquella terra. Les gotes de pluja es van barrejar amb les llàgrimes del nen i, juntes, van amarar el terra. I en un tancar i obrir d'ulls, va néixer un brot petit als peus del nen i tot seguit va sentir de nou la veu de l'arbre que li deia que portés el ramat a beure al riu de l'est, perquè les feres eren a l'oest.


A partir d'aquell dia, el nen es va encarregar que mai més res s'interposés entre ell i l'arbre. Tots dos van créixer i es van fer forts plegats. El nen va prosperar i, gràcies al gran ramat que va criar, va poder formar la seva pròpia família.

 • Programa Una mà de contes
 • Idioma Català
 • Producció TVC
 • Any de producció 2007
 • Durada: 9min.
 • Àmbit Llengües i literatura, Educació artística
 • Àrea CLL, Educació artística: visual i plàstica, Llengua catalana i literatura
 • Nivell Educació Infantil Educació Primària
 • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

 • Adéu, rodetes!

  Adéu, rodetes!

  Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials | EI, EP
 • Aladí i la llàntia meravellosa

  Aladí i la llàntia meravellosa

  Llengües i literatura, Educació artística | EP
 • Bona nit, Jesús

  Bona nit, Jesús

  Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials | EI, EP
 • Cantar com els àngels

  Cantar com els àngels

  Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials | EI, EP
 • Carolina i el tió

  Carolina i el tió

  Llengües i literatura, Tutoria, Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials | EI, EP

Audiovisuals relacionats

Programació educativa