Inici » Valor afegit

TutoriaCiències socialsTecnologiaPsicologia de la crisi / Història de l'arròs de Pals

Codi a embedir Copiar

Psicologia de la crisi / Història de l'arròs de Pals

"Valor afegit" tracta d'esbrinar com influeix el factor psicològic en la crisi econòmica i recorda com van ser els inicis del conreu d'arròs a Pals.


Psicologia de la crisi

Hi ha molta gent que es pregunta quant hi ha, en la crisi econòmica, d'impacte psicològic en l'actitud dels consumidors, i quant d'impacte real en les seves butxaques. A falta d'un estudi científic més detallat, el programa surt al carrer a preguntar-ho en llocs on es venen productes bàsics, com ara bars, botigues o mercats, i també en altres establiments de consum més prescindible. I ho fa acompanyat per un observador de luxe, el professor Fernando Trias de Bes.Oriol Amat, catedràtic d'Economia Financera de la UPF

Hi hagi molta o poca crisi, el que es fa més necessari que mai és saber administrar bé els diners amb què s'ha d'arribar a final de mes. A l'espai de l'entrevista es parla de comptabilitat domèstica i de com organitzar el pressupost familiar per no acabar tenint disgustos amb Oriol Amat. Aquest catedràtic d'Ecomia Financera explica quina quantitat cal destinar a inversió i a estalvi, i, també, si és un bon moment per entrar a borsa o comprar un pis.Història de l'arròs de Pals

La plana que hi ha als peus del Montgrí és la segona zona productora d'arròs de Catalunya, després del delta de l'Ebre. L'origen del conreu de l'arròs a Pals es remunta a l'edat mitjana, però des de llavors ha viscut alts i baixos que gairebé ell fan desaparèixer.


Durant tot el segle XIX, el conreu d'arròs va estar prohibit pel govern per evitar el paludisme que transmeten els mosquits quan proliferen en aigües somes. La represa la va endegar Pere Coll i Rigau, un empordanès retornat de Cuba a finals del segle XIX, que va haver d'utilitzar el reg continu, amb entrada i sortida d'aigua constant per obtenir l'aprovació del govern.


L'auge de la producció d'arròs va tenir lloc després de la Guerra Civil, amb la manca d'aliments que vivia el país i el tancament econòmic decidit pel govern franquista. Un cop passat aquest període més difícil, va començar una lenta decadència que gairebé acaba amb l'activitat durant la dècada dels 70. Va ser l'entrada a la Comunitat Econòmica Europea el que va revifar l'arròs de Pals amb un mercat de preus més alts i subvencions, un camí que ha conduït a l'actual moment d'imatge de bona qualitat.

  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 30min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia, Economia, Història del món contemporani, Tutoria, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa