Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsTecnologiaCiències naturalsL'embassament a casa

Codi a embedir Copiar

L'embassament a casa

Recollir l'aigua de pluja, que es pot destinar al reg o a les cisternes dels vàters, comporta un gran estalvi. "El medi ambient" mostra com funcionen els dipòsits de captació d'aigua instal·lats en diferents habitatges.


Cinc grans dipòsits instal·lats en una casa de Sant Andreu de Llavaneres, al Maresme, s'han de soterrar. La seva funció és acumular aigua de pluja per reduir la despesa en aigua de xarxa. L'empresa Aiguadepluja Innovacions és una de les poques que, a Catalunya, es dediquen a aquests sistemes de captació. Cada un dels dipòsits té una capacitat de vuit mil litres. Una bomba impulsarà el líquid, que serà utilitzat per regar el jardí, les cisternes dels vàters i la rentadora.


La teulada té dos-cents metres quadrats de superfície, i això permetrà aprofitar bona part dels cinc-cents litres per metre quadrat anuals que cauen, de mitjana, en aquesta zona. En aquest cas, els dipòsits estaven inclosos en el disseny inicial, però també es poden instal·lar en cases ja acabades.


Un exemple el tenim en una casa de Santa Coloma de Farners, a la Selva. Aquí, la superfície de captació és una quarta part de l'anterior, però la precipitació és una mica superior. Josep Solà es va fer instal·lar un parell de dipòsits al garatge. Cada un té dos mil litres de capacitat i la seva forma ha permès aprofitar l'espai i encabir-hi també el sistema de filtratge. L'objectiu dels dipòsits d'aigua de pluja és evitar l'ús de la xarxa quan no es necessita aigua potable. En Josep en recollirà prou quantitat per regar el jardí i per al petit hort que vol fer-s'hi.


També rega el seu hort amb aigua de pluja Joan Carulla. Però ho fa en un entorn en què hi ha una gran demanda d'aigua: Barcelona. Aquí, els dipòsits comportarien un estalvi important, tot i que el seu rendiment depèn de la densitat i del tipus d'edificis de la zona.


Els càlculs de l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona indiquen que, als barris més favorables, la recollida d'aigua de pluja, sumada a mesures d'estalvi a les llars, podria arribar a satisfer fins a un 40 % de les necessitats totals d'aigua no potable.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Tecnologia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa