Inici » Karakia

TutoriaCiències socialsTecnologia400 milles nàutiques

Codi a embedir Copiar

400 milles nàutiques

La cuina tunisiana és la protagonista d'aquesta edició del programa "Karakia", que visita alguns tunisians establerts a Catalunya per conèixer els seus costums gastronòmics.


Tunísia és el país més petit del Magreb. Gairebé la meitat del seu territori és desèrtic, encara que té zones muntanyoses, amb pluges abundants, i regions fèrtils, amb varietat de conreus. L'agricultura, la mineria i el petroli en són els recursos principals, però el turisme també hi té un pes important.


Els tunisians són descendents dels pobles berbers i també dels fenicis, que van fundar Cartago. Aquesta ciutat va ser conquerida i destruïda pels romans, que van fer de Tunísia la província romana d'Àfrica. Segles després, va quedar sota el domini de l'imperi Otomà. A finals del segle XIX, Tunísia va ser un protectorat de França, país del qual es va independitzar l'any 1956.


Ja han passat uns quants segles des que un franciscà mallorquí, Anselm Turmeda, decidís anar a viure a Tunis i adoptar la religió musulmana amb el nom d'Abd Allah al-Targuman. Aquesta història i la d'algunes ràtzies procedents d'aquell país, són alguns dels pocs episodis històrics que compartim amb el poble tunisià. Actualment, Tunísia és un dels països de la riba magrebina més obert socialment i culturalment, però les seves tradicions o la seva gastronomia encara estan per descobrir.


A Catalunya no hi ha gaires tunisians, ja que acostumen a emigrar a països francòfons, encara que també ens uneixi un mar i un passat marcat per la romanització del territori. Fins i tot alguns plats del seu receptari ens poden ser familiars, com l'anomenat "slata mechouia", d'hortalisses escalivades, que es prepara a casa d'en Salah, a Corbera de Llobregat.


D'altres s'elaboren amb ingredients força més desconeguts, incorporats al llarg de segles d'influències diverses, capitalitzades pel món àrab. Un bon exemple n'és la "mloukhiya", una varietat de la planta del jute que en Ridah, un artista establert a Barcelona, cuina en forma de sopa. La frontera entre la pintura d'en Ridah o les seves ceràmiques i l'art de la cuina es dilueix en plats com els "brik" o el "bu naffeig", tot un descobriment.

  • Programa Karakia
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 35min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Educació per la ciutadania, Tutoria, Geografia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa