Inici » Quèquicom

Ciències socialsTecnologiaCiències naturalsAtletes de la llet

Codi a embedir Copiar

Atletes de la llet

La vida de les vaques lleteres i la intolerància a la lactosa ocupen aquest capítol del programa de ciència "Quèquicom".


Abans, les vaques feien vint litres de llet al dia, que és la que necessita un vedell. Ara en fan seixanta. Són atletes de la llet. La reportera del programa, Samantha Vall, visita la granja Carrasco, a Tamarit de Llitera, on tot està pensat perquè les vaques rendeixin al màxim: una dieta especial, matalassos de làtex, climatització i silenci. Aquestes vaques no arriben mai a veure cap toro, però es passen la vida embarassades, gràcies a la inseminació artificial, per poder fer llet per al consum humà.


Però, és bo que els adults prenguin llet o formatge? El catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona Abel Mariné explica quines són les indicacions dietètiques de la llet per a les persones adultes i per què n'hi ha que no digereixen bé la llet a mesura que es fan grans.


D'altra banda, també es mostra com s'elabora el formatge a partir de llet crua amb la col·laboració de Salvador Maura, de la formatgeria Mas d'Eroles, a Adrall, a l'Alt Urgell.


Al plató, el presentador del programa, Marc Boada, mostra com és i com funciona una mamella de vaca, aprofundeix en la qüestió de la intolerància dels humans a la lactosa i explica els processos de fermentació i de digestió microbiana que fan que la llet es transformi en formatge.


  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia, Economia, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa