Inici » Transfer

TutoriaCiències socialsTecnologiaCiències naturalsEls cotxes del futur

Codi a embedir Copiar

Els cotxes del futur

Amb electricitat, amb hidrogen, amb gas o amb biocombustible... Amb quina energia circularan els cotxes del futur? El programa "Transfer" intenta aclarir aquest dubte.


Fa un segle, el petroli era un recurs abundant i barat, i encara no se sabia que les emissions de CO2 serien tan negatives per a la salut del planeta. Per això, ara es treballa per canviar el funcionament energètic global, per exemple, perquè el transport de persones i mercaderies sigui compatible amb un futur energètic renovable i sostenible. Molts experts diuen que els vehicles del futur seran elèctrics, però el més curiós és que també van existir en el passat. El primer vehicle elèctric va néixer l'any 1881, i a principis del segle XX hi havia més cotxes elèctrics que no pas de vapor o de gasolina. El motor de combustió, però, va guanyar la batalla de la tecnologia, ja que era més barat de fabricar. L'any 1881, l'inventor francès Charles Jeanteaud va construir un vehicle que funcionava amb bateries. El 1893, a l'Exposició Universal de Chicago, el cotxe elèctric va ser presentat en societat. Quatre anys més tard, els taxis de Nova York ja funcionaven amb electricitat. El 1920, la indústria de l'automòbil va fer un tomb i va apostar pel motor de combustió. Actualment, els fabricants de cotxes tornen a experimentar amb electricitat. Els motors elèctrics són petits, eficients i silenciosos i necessiten poc manteniment. També hi ha els híbrids, que són de combustió i elèctrics. Són eficients i contaminen menys que els de gasolina. Jordi Ferran, un enginyer tècnic industrial que treballa com a provador de cotxes en pistes de proves, parla de la seva feina. Les autopistes permeten moure's pel territori de manera ràpida i còmoda. També són infraestructures per conduir amb seguretat: pel seu traçat en línia recta, perquè els conductors tenen informació d'última hora sobre el trànsit a través dels panells informatius, pel personal de l'autopista que vigila i informa i per les tasques de manteniment, neteja i renovació de l'asfalt i dels túnels.

  • Programa Transfer
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2008
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Tecnologia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa