Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsResidus per restaurar paisatges

Codi a embedir Copiar

Residus per restaurar paisatges

Bales de residus fetes a l'Ecoparc-2, a Montcada i Reixac, serveixen per restaurar una antiga argilera a Cerdanyola del Vallès. "El medi ambient" en parla en aquest capítol.


Cada any, l'Ecoparc-2 de Montcada i Reixac gestiona dues-centes quaranta mil tones de residus procedents de les bosses d'escombraries. Les deixalles que hi entren passen per un primer procés per separar-ne la matèria orgànica. Al que en queda hi ha barrejats materials que es poden reaprofitar, com vidre, paper o metalls, per això passen per més processos. Una màquina imantada tria els metalls i hi ha materials que se separen manualment. És el cas de vidre, el cartró i el paper. Tot aquests materials haurien d'haver anat a parar al contenidor corresponent, però el volum del que hi arriba barrejat amb les deixalles continua sent excessiu. Separar millor les escombraries a casa reduiria el cost d'aquesta feina de triatge.


Dels residus que arriben a l'Ecoparc-2 se'n recupera la meitat. L'altra meitat hauria d'anar a un abocador, però ara té una nova utilitat. S'utilitza per fer unes bales de mil cinc-cents quilos cada una, embolicades amb un material impermeable i resistent, que serviran per a la restauració paisatgística.


Des de l'Ecoparc-2, les bales viatgen fins a l'argilera Elena, a Cerdanyola del Vallès. Aquí s'aconsegueix un doble benefici ambiental.


El procés de restauració es du a terme gràcies a un conveni entre l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient, l'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament de Cerdanyola. El terra és d'argila, un material impermeable, damunt del qual s'hi han posat successives capes de drenatge i de protecció. Això assegura que no es filtrin contaminants al sòl. A més, estudis previs fets per la Universitat Politècnica de Catalunya mostren que de les bales no se'n desprèn cap líquid, ni, pràcticament, gasos.


Les bales s'apilonen en capes orientades de forma longitudinal i transversal. Cada quatre capes es fa un recobriment amb argila. Està previst que aquesta etapa acabi el 2010. El procés culminarà quan la part superior es converteixi en un parc, integrat en el projecte urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola.  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa